Kies je favoriete radiostation

Dossiers

U2 verwelkomt Máxima in kolkende Arena

Shownieuws

De Ierse band U2 heeftmaandagavond opgetreden in de Amsterdam Arena. Onder anderen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden het concert bij.

Onder toeziend oog van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima beklom de Ierse band U2 maandagavond na een afwezigheid van zo'n vier jaar weer een podium in Nederland. In de Amsterdam Arena heette frontman Bono het kroonprinselijk paar en de tienduizenden andere fans na de eerste nummers welkom, waarna de massa uit volle borst meezong met 'I still haven't found what I'm looking for'.

Het podium dat de band gebruikt voor de 360° Tour liegt er niet om. De vier bandleden, die de 50 intussen naderen en al ruim dertig jaar bij elkaar zijn, weten zich elke concertreeks weer te overtreffen. Deze keer kan het publiek U2 van alle kanten bekijken op een rond podium. Als een soort melkwegstelsel is ook een ring rond het podium gemaakt. Het podium en de ring zijn verbonden met verrijdbare bruggen. Naar verluidt is het de duurste productie die U2 ooit heeft gemaakt.

Het podium is omgeven door vier massale gevaarten, die als spinnenpoten boven in het stadion samenkomen in een torentje, en gezamenlijk doen denken aan een ruimtestation. Niet geheel toevallig werd het concert ingeleid door David Bowies 'Space oddity'. Tijdens het concert werd contact gelegd met de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Bono stond daarnaast stil bij de eerste mens op de maan, veertig jaar geleden.

Naast diverse oude bekende hits als 'One', 'With or without you' en 'Where the streets have no name' klonk ook een flink aantal nummers van de laatste U2-cd 'No line on the horizon'. En Bono zou Bono niet zijn als hij niet ook een politieke boodschap had, zij het bescheiden ditmaal. Geen lange preek, maar een roep om aandacht voor Aung San Suu Kyi, de Birmese oppositieleider die al bijna twintig jaar onder huisarrest leeft. Fans liepen over de ring met maskers van de politica. Ondertussen vulde de galmende stem van Bono de immense Arena met het nummer 'Mlk'. De vorige maand overleden Michael Jackson kreeg een kort eerbetoon tijdens het grootse concert. Met een hoog stemmetje zong Bono 'Don't stop 'til you get enough', een nummer van Michael Jackson, en daarmee eindigde hij 'Angel of Harlem', een nummer van U2.

Dinsdag geeft U2 in de Arena een tweede concert. Na Amsterdam staat U2 driemaal op het podium in de Ierse hoofdstad Dublin.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen