Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gitaarlegende Les Paul overleden

Shownieuws

Les Paul is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij ontwierp de Gibson Les Paul, de gitaar die van groot belang was voor de ontwikkeling van de rock-'n-roll.

(Novum/AP) - Les Paul, de Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer die met zijn Gibson Les Paul een nauwelijks te onderschatten rol speelde in de ontwikkeling van de rock-'n-roll, is donderdag op 94-jarige leeftijd overleden. Paul, echte naam Lester William Polfuss, stierf aan een longontsteking.

Bekend om zijn supersnelle riffs, speelde Paul in de jaren '50 van de vorige eeuw samen met de grootste namen uit de popmuziek. Zelf scoorde hij in de VS ook een lange reeks hits, veelal samen met zijn echtgenote, Mary Ford. Enkele daarvan zijn 'Vaya con dios' en 'How high the moon'. Maar zijn faam dankte hij uiteindelijk toch vooral aan de door hem ontworpen gitaar die de Gibson Les Paul ging heten, de eerste elektrische gitaar met een massieve, in plaats van een holle klankkast. Zijn uitvinding baande de weg voor de moderne rock-'n-roll. Gitaristen als Pete Townshend, Jimmy Page, Eric Clapton en Keith Richards zwoeren en zweren erbij. Gibson nam Pauls gitaar in 1952 in productie. Enkele jaren daarvoor was Fender overigens al met de Broadcaster gekomen, die ook een massieve klankkast had.

Paul ontwikkelde ook de voor de popmuziek zo belangrijke meersporen-opnametechniek, die het mogelijk maakte dat elk instrument apart werd opgenomen, en de 'overdub'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen