Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Glitterhandschoen Jackson onder de hamer

Shownieuws

Een glitterhandschoen van Michael Jackson gaat onder de hamer. Het gaat om de handschoen die hij droeg toen hij voor het eerste zijn moonwalk toonde.

(Novum/AP) - De glitterhandschoen die Michael Jackson droeg toen hij zijn moonwalk toonde op de televisie in 1983 gaat onder de hamer. De handschoen is volgens een woordvoerder van veilinghuis Julien's Auctions de 'heilige graal onder de Jackson-memorabilia'.

Met kristallen gedecoreerde handschoenen voor Jackson werden normaal gesproken gemaakt voor de rechterhand van de artiest. Deze handschoen was echter voor zijn linkerhand, die hoorde bij zijn gleufhoed en danspasjes voor de uitzending. De handschoen is een aangepaste in de winkel gekochte handschoen, die bezaaid is met bergkristallen.

Het stuk wordt geveild samen met andere unieke spullen, zoals een vroege demo-opname van Madonna en niet uitgegeven teksten van Jimi Hendrix. De veiling vindt 21 november plaats in het Hard Rock Cafe in New York op Times Square.

Walter 'Clyde' Orange, een van de oprichters van de Commodores, had de handschoen in zijn bezit sinds Jackson het in 1983 aan hem gaf. Orange en Jackson kenden elkaar sinds de jaren zeventig, toen de Commodores toerde met de Jackson Five.

De Commodore vroeg Jackson geregeld om een handtekening, maar de King of Pop weigerde een krabbeltje te zetten, omdat Orange volgens hem bekender was dan hij. Het verzoek om een handtekening werd uiteindelijk een privégrapje.

In maart 1983 ontmoetten de twee elkaar weer toen een special over platenmaatschappij Motown werd opgenomen. Jackson zong samen met zijn broers, om vervolgens in zijn eentje het podium te beklimmen en voor het eerst zijn moonwalk aan de wereld te tonen tijdens een solo-optreden, waarbij hij 'Billie Jean' ten gehore bracht.

Orange trof zijn vriend achter de schermen weer en vroeg opnieuw om een handtekening. In plaats daarvan gaf hij de handschoen. Na de dood van Jackson, op 25 juni, besloot Orange dat de handschoen te belangrijk was om voor zichzelf te houden. "Er zijn honderden handschoenen van Jackson, maar dit is de handschoen die mensen willen hebben", zegt de 62-jarige Orange. "De wereld moet deze zien. Dit was de eerste. Dat was het nummer dat van hem een superster maakte."

Orange zegt te hopen dat de handschoen een permanente plek krijgt in de Rock and Roll Hall of Fame of een soortgelijk instituut. De handschoen brengt naar verwachting tussen de veertig- en zestigduizend dollar (zo'n 28 tot 42 duizend euro) op. Een deel van de opbrengsten gaat naar MusiCares, een organisatie die muzikanten die kampen met verslavingen helpt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen