Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmlegende Poitier ontvangt medaille van Obama

Shownieuws

Filmlegende Sidney Poitier krijgt de hoogst denkbare onderscheiding. Obama overhandigde persoonlijk de Medaille van de Vrijheid (Medal of Freedom) aan Poitier.

Filmlegende Sidney Poitier krijgt de hoogst denkbare onderscheiding. President Barack Obama overhandigde persoonlijk de Medaille van de Vrijheid (Medal of Freedom) aan Poitier. Dat maakte de Britse BBC donderdag bekend.

Tijdens de huldiging in het Witte Huis bleef de 82-jarige stoïcijns voor zich uitstaren. Op het moment dat Obama het lint om de nek van de Oscarwinnaar legde, kon het publiek een voorzichtige glimlach bespeuren.

De acteur en filmregisseur kreeg deze onderscheiding omdat hij een acteur was 'die een onuitwisbaar stempel heeft gezet op de Amerikaanse cultuur'. In een verklaring van het Witte huis stond: "Aan het witte en zwarte publiek heeft Sidney Poitier de gedeelde tragedie van het racisme bijgebracht en de inspirerende mogelijkheden tot verzoening".

"Ik heb een lange reis gemaakt om dit moment mee te mogen maken", vertelde de acteur, die opgegroeid is op de Bahama's en in de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger diende als medisch assistent.

Poitier was de eerste zwarte acteur die een Oscar in ontvangst kon nemen. De acteur sleepte de Oscar in de wacht voor zijn rol in 'Lilies of the Field' uit 1963.

De filmlegende verscheen in meer dan veertig films sinds zijn debuut in 1949. Sidney Poitier speelde onder meer in de klassiekers 'Blackbord jungle', 'In the heat of the night' en 'Guess who's coming to dinner'.

Andere mensen die de medaille in ontvangst mochten nemen waren onder anderen de wetenschapper Stephen Hawking, de tennislegende Billie Jean King en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen