Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fotografe Annie Leibovitz in acute geldnood

Shownieuws

De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz stevent af op een faillissement. Dinsdag moet ze 16,7 miljoen euro betalen, of ze verliest de rechten van haar werk.

(Novum/AP) - De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz stevent af op een faillissement. Als Leibovitz dinsdag geen kleine zeventien miljoen euro heeft betaald aan financieel bedrijf Art Capital Group (ACG), verliest ze alle rechten over haar foto's.

De fotografe begon in 1983 met fotograferen en wist furore te maken met controversiële en provocerende portretten van beroemdheden. Veel van haar foto's prijken op de covers van de tijdschriften als Vanity Fair en Vogue.

Leibovitz heeft onder anderen Barack Obama, koningin Elizabeth II en Bruce Springsteen voor de camera gehad. Een van haar meest bekende werk is de foto waarop de naakte John Lennon te zien is met Yoko Ono. Vlak na deze fotosessie in 1980 werd Lennon vermoord.

Vorig jaar had de fotografe haar huizen en auteursrecht ingezet om een lening te kunnen bemachtigen. Die had ze volgens ACG nodig om aan haar hypotheek- en belastingverplichtingen te kunnen voldoen.

Haar hypotheekschuld ligt naar verluidt rond de vijftien miljoen dollar, ruim tien miljoen euro. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat ze door verschillende partijen werd aangeklaagd omdat ze rekeningen niet betaalde

De woordvoerder van de fotografe legt de schuld bij het bedrijf ACG. "Er is al spanning en strijd vanaf het begin", lichtte de zegsman toe, die vindt dat ACG Leibovitz lastigvalt. Hij liet zich niet uit de achtergrond van de penibele situatie van de fotografe. "Annie werkt er hard aan om deze situatie op te lossen. Het zou ongepast zijn om het verder toe te lichtten."

Haar salaris bij Vanity Fair ligt volgens New York Magazine op twee miljoen dollar, circa 1,4 miljoen euro. Leibovitz heeft ook gewerkt voor Louis Vuitton en American Express. Naar verluidt vraagt ze honderdduizend dollar, bijna zeventigduizend euro voor een privéportret.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen