Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ontwerpwedstrijd voor Bruce Lee-museum gelanceerd

Shownieuws

Het voormalige huis van Bruce Lee is momenteel een 'love motel'. De regering van Hongkong zet zich in om hier een museum van te maken ter ere van de acteur.

(Novum/AP) - Het voormalige huis van Bruce Lee is momenteel een 'love motel', waar de kamers per uur worden verhuurd. Dat zint een aantal ambtenaren niet, daarom is er maandag een ontwerpwedstrijd gelanceerd om het motel in Hongkong te veranderen in een museum ter ere van de kungfu-acteur.

De fans van Lee roepen al jaren dat ze een officieel monument willen in de geboorteplaats van hun held. De oosterse vechtsportmeester was de belichaming van de Chinese trots, hij stond bekend om rollen waarin hij de arbeidersklasse en de Chinezen verdedigde tegen hun onderdrukkers. De 'Return of the Dragons'-acteur stierf in 1973 op 32-jarige leeftijd.

Zijn voormalige woning moet een museum worden met een herdenkingshal, een bibliotheek, een filmarchief en uiteraard een kungfu-studio. De huidige eigenaar van het gebouw kan zich vinden in het idee. "Hopelijk kan ik de voltooiing van het museum nog meemaken", meldt de 80-jarige eigenaar.

De dochter van de acteur, Shannon Lee, en een groep architecten gaan de ontwerpen beoordelen. De regering van Hongkong meldt dat de winnaar van de competitie in november of december bekend wordt gemaakt.

De persoonlijke spullen van Lee worden alvast verzameld en gedocumenteerd. Ook wordt er een nieuwe documentaire gemaakt over het leven van de acteur. In deze biografie zijn onder meer interviews te zien met de producer van 'Mission: Impossible II', de oudste zoon van zijn kungfu-leraar en de actrice Betty Ting Pei, in wiens huis Lee is gestorven.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen