Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Klagers Oscarinzending hebben valide punten'

Shownieuws

Koolhoven reageert op alle ophef die is ontstaan na het verkiezen van 'The silent army' als Oscarinzending. Een aantal producenten deed zijn beklag bij de jury.

Filmregisseur Martin Koolhoven reageert op de commotie die is ontstaan na het verkiezen van 'The silent army' als Oscarinzending. Hij heeft begrip voor de producenten die zich beklaagden bij de jury. "Voor zover ik het kan zien, hebben zij valide punten."

Een aantal producenten zorgde deze week voor ophef, omdat de internationale bewerking van 'Wit licht' niet zou voldoen aan de eisen voor de Oscars. Daarnaast vinden de bezwaarmakers het niet kunnen dat er een belanghebbende, een distributeur van 'Wit licht', in de jury zat. Koolhoven benadrukt dat hij niet een van de aanklagers is. "Maar ze hebben valide punten. Aan de film an sich ligt het niet, zegt Koolhoven. "Die heb ik niet eens gezien."

'Oorlogswinter', 'De Storm' en 'Bride flight' zouden de grote kanshebbers zijn voor de Oscarinzending. Een van de redenen om niet voor 'Oorlogswinter' te kiezen zou zijn dat films over de Tweede Wereldoorlog momenteel niet zo goed liggen in Hollywood. Maar dat vindt Koolhoven geen goed argument. "Recent is er nog een aantal oorlogsfilms in de prijzen gevallen. Zwartboek zat ook heel dicht bij een nominatie."

Ook het betreffende jurylid, Rachel van Bommel, bracht een verklaring naar buiten waarin ze zei woest te zijn om de beschuldigingen. "Mag ik erop wijzen dat ik juist diverse malen ben benaderd door filmmakers, die nu op de barricaden gaan, met verzoekjes om op hun film te stemmen?" Koolhoven geeft toe dat ook hij Van Bommel heeft gevraagd te stemmen op zijn film 'Oorlogswinter'. "Ik heb het gewoon gevraagd, maar dat is meer grappend bedoeld."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen