Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jurylid Oscarinzending ontkent partijdigheid

Shownieuws

Jurylid van Bommel is woest door alle aantijgingen naar aanleiding van de Nederlandse inzending voor de Oscars. Van Bommel zou belang hebben gehad bij de keuze.

Jurylid Rachel van Bommel is woest door alle aantijgingen naar aanleiding van de Nederlandse inzending voor de Oscars. Van Bommel zou belang hebben bij het kiezen van 'The silent army', de buitenlandse bewerking van 'Wit licht', omdat ze ook distributeur van de film is.

Van Bommel werkt voor Independent Films, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de exploitatie van 'Wit licht' in de bioscopen. Op dit moment heeft het bedrijf 'geen bijzonder belang of gewin' bij het inzenden van de film, volgens Van Bommel. "Alle juryleden hebben hoe dan ook belang of connectie met een van de films. Maar je kunt rekenen op hun integriteit en professionaliteit", zegt ze.

Een aantal Nederlandse producenten tekende bezwaar aan tegen de beslissing van de jury. Volgens de filmmakers voldoet de 'The silent army' niet aan de eisen van The Academy, de organisatie achter de Oscars. "Voor mij bewijst dit voor de zoveelste keer hoe klein Nederland is en hoe groot de ego's van sommigen in de filmindustrie zijn. Mensen gunnen elkaar het licht in de ogen niet", reageert Van Bommel.

Het jurylid benadrukt dat de keuze voor een Oscarinzending niet bepaald wordt door de kwaliteit of populariteit van een film. "De commissie heeft naar eer en geweten de film geselecteerd, waarvan zij dacht dat deze de beste kans maakt op een Oscar in Amerika deze tijd."

Holland Film zou naar aanleiding van het protest van de producenten hebben besloten om de bezwaren goed te bestuderen alvorens 'The silent army' definitief aan te melden. De bezwaarmakers hebben laten weten een kort geding aan te spannen wanneer de keuze ongewijzigd blijft.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen