Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Pierre Audi bezorgd over toekomst theater

Shownieuws

Pierre Audi vreest voor de toekomst van het theater. Onder meer de scholing en begeleiding van aankomend regisseurs schiet volgens hem tekort.

Pierre Audi vreest voor de toekomst van het theater. De artistiek directeur van het Holland Festival en De Nederlandse Opera zei donderdagavond bij de opening van het vierde Nederlands Theater Festival in Amsterdam dat onder meer de scholing en begeleiding van aankomend regisseurs tekortschiet.

Niet alleen de regisseurskwestie bedreigt volgens Audi het voortbestaan van de kunstvorm theater. Ook de tanende aandacht voor het theatererfgoed en het gebrek aan zorg voor nieuwe theaterteksten baart hem zorgen. "Het moet mij van het hart dat het voortbestaan van de kunstvorm theater in gevaar wordt gebracht door de weigering (van artistiek leiders) te accepteren dat het theater in een traditie staat."

Hij deed een beroep op de 'leiders van culturele instellingen' om niet alleen de artistieke kwaliteit op peil te houden, maar ook genoeg kanalen achter te laten 'om vers bloed te laten stromen dat onze theaters, concertzalen en festivals in leven zal houden'.

Audi sprak de openingsspeech van het festival, de Staat van het Theater 2009, uit in de Stadsschouwburg in Amsterdam, in aanwezigheid van meer dan vierhonderd mensen uit de theaterwereld. Amsterdam is de komende tien dagen het toneel van het Nederlands Theater Festival. Het festival eindigt op 13 september met het Gala van het Nederlands Theater 2009.

Audi werd onlangs uitgeroepen tot winnaar van de eerste Johannes Vermeer Prijs, vanwege zijn grote prestaties als regisseur en vernieuwer van het muziektheater.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen