Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ruzie over Nederlandse inzending Oscars

Shownieuws

Niet iedereen is het eens met de Nederlandse inzending voor de Oscars. Een jury koos voor 'The silent army', de Engelstalige versie van 'Wit licht'.

Niet iedereen is het eens met de Nederlandse inzending voor de Oscars. 'The silent army', de Engelstalige versie van de film 'Wit licht', is door een jury verkozen om mee te dingen naar een nominatie voor 'beste niet-Engelstalige film'. Verschillende Nederlandse filmmakers zijn het niet eens met de nominatie en komen in protest.

Producenten van de films 'Bride flight', 'Oorlogswinter' en 'De storm' vrezen ervoor dat de film niet door de Oscarkeuring zal komen. Dit zal niet alleen een enorme verspilling van het belastinggeld opleveren, maar bovendien nadelig zijn voor de Nederlandse filmindustrie en concurrerende films in het bijzonder. De filmmakers hebben daarom een advocaat in de arm genomen.

In een brief aan Holland Film, de organisatie die de inzending bepaalt, vraagt de advocaat met spoed de keuze te heroverwegen, omdat de film volgens zijn cliënten niet aan alle eisen voldoet. Zo zou er in de film te veel Engels worden gesproken en heeft de hergemonteerde versie, bestemd voor het buitenland, niet zeven dagen achter elkaar in de bioscoop gedraaid.

Ook het feit dat er een belanghebbende van 'The silent army' in de jury plaatshad stuit de filmmakers tegen de borst. Bovendien betichten zij de commissieleden ervan niet alle ingezonden films te hebben gezien. "Dat maakt een eerlijke keuze van de aangemelde films onmogelijk", stelt de advocaat in de brief aan Holland Film.

De filmmakers eisen dat de jury de beslissing in heroverweging neemt en willen voor donderdagmiddag een reactie. Heeft Holland Film dan nog niet gereageerd, dan zullen zij een kort geding aanspannen. Holland Film was niet bereikbaar voor commentaar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen