Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radiostation op vingers getikt om Boyzone-sketch

Shownieuws

Een sketch over de boyband Boyzone heeft een Iers radiostation een tik op de vingers opgeleverd. Het tijdstip, 's ochtends om 09.00 uur, was ongepast.

Een sketch over de boyband Boyzone heeft een Iers radiostation een tik op de vingers opgeleverd. Het tijdstip waarop de persiflage werd uitgezonden, stuit de klachtencommissie voor radio en televisie in Ierland tegen de borst, meldt de BBC dinsdag. Doordat de sketch in een ontbijtshow was opgenomen, was het grove taalgebruik ook te horen door veel kinderen.

In de show die de publieke omroep RTE 2 FM in mei uitzond, spraken acteurs die zich voordeden als de bandleden Ronan Keating en Stephen Gately over een jeukend kruis na een ontharing. Ook bespraken deze Keating en Gately hun wens om medebandlid Mikey Graham te bewerken met een biljartkeu.

Een luisteraar die het gesprek tijdens de Colm en Jim-Jim-ontbijtshow hoorde, diende een klacht in over de aanstootgevende uitspraken. Volgens de luisteraar hadden kinderen het onsmakelijke gesprek kunnen horen. De sketch werd op een vrijdagochtend rond 09.00 uur uitgezonden.

RTE vond dat zulk grof taalgebruik wel moest kunnen, omdat de show zich richt op 25- tot 44-jarigen die wel tegen zulke uitspraken zouden kunnen. Ouders die samen met hun kinderen naar de show luisterden, hadden kunnen weten dat ze grof taalgebruik te horen konden krijgen, vindt de zender.

De zogenoemde Broadcasting Complaints Commission oordeelde echter dat de sketch inderdaad op een ongeschikt moment werd uitgezonden. Hoewel het programma zich niet specifiek richt op kinderen, vindt de commissie het niet onwaarschijnlijk dat kinderen de sketch hebben gehoord.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen