Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amerikaanse tv-legende Walter Cronkite overleden

Shownieuws

De Amerikaanse tv-legende Walter Cronkite is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden. Cronkite presenteerde jarenlang het CBS Evening News.

(Novum/AP) - De Amerikaanse tv-legende Walter Cronkite is op 92-jarige leeftijd overleden. Cronkite presenteerde jarenlang het CBS Evening News. Hij was de eerste presentator die het predicaat 'anchorman' kreeg opgeplakt.

Cronkite overleed vrijdagavond rond 19.45 uur lokale tijd. Hij blies zijn laatste adem uit in zijn woning in Manhattan in het bijzijn van zijn familie. De presentator was al geruime tijd ziek, Cronkite leed aan een vaatziekte.

Tussen 1962 en 1981 presenteerde Cronkite het CBS Evening News. De zin 'And that's the way it is', waarmee hij elke aflevering afsloot, werd dagelijks door miljoenen Amerikanen beaamd. Het nieuwsprogramma trok gemiddeld achttien miljoen kijkers. Cronkite's laatste aflevering, op 6 maart 1981, werd bekeken door twee keer zoveel publiek.

In 1972 werd Cronkite uitgeroepen tot betrouwbaarste man van Amerika. In zijn jarenlange journalistieke carrière deed hij verslag van onder meer de Tweede Wereldoorlog, de Watergate-affaire en de eerste maanlanding. In november 1963 brak Cronkite bijna in tranen uit toen hij het publiek tijdens een ingelaste uitzending vertelde over de moord op toenmalig president John F. Kennedy.

"Als het nieuws slecht is, doet Walter pijn. Als het nieuws Amerika ten schande maakt, schaamt Walter zich. Als het nieuws grappig is, lacht Walter", zei een voormalig CBS-directeur over Cronkite. Een topman van de zender laat in een reactie op Cronkite's dood weten dat hij 'een geweldige nieuwslezer en een echte heer' was. "Zijn ervaring, eerlijkheid, professionalisme en stijl definieerden de rol van de anchorman en commentator."

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Cronkite in een reactie de 'stem van de zekerheid in onzekere tijden'. "Hij liet ons in hem geloven en stelde nooit teleur. Dit land is een icoon en vriend verloren en hij zal enorm worden gemist."

Walter Leveland Cronkite jr. kwam op 4 november 1916 ter wereld in de staat Missouri. Als 10-jarig jongetje verhuisde hij met zijn ouders naar Houston in Texas. Daar stopte hij met de middelbare school om fulltime bij de Houston Press aan de slag te gaan. In 1937 stapte hij over naar persbureau United Press. Dat stuurde hem naar Londen, van waar hij verslag deed van de Tweede Wereldoorlog.

Cronkite keerde in 1948 terug naar de Verenigde Staten en versloeg het politieke nieuws voor een aantal radiostations. Vanaf 1950 werkte hij voor CBS. Ook na zijn pensioen bleef hij actief. Hij verscheen op televisie en kwam op de radio voor speciale uitzendingen, schreef columns en publiceerde het boek 'Walter Cronkite: a reporters life'.

Cronkite laat drie kinderen achter. Zij kwamen voort uit het huwelijk met Mary Elizabeth 'Betsy' Maxwell, die Cronkite had leren kennen op de werkvloer. Betsy overleed in 2005.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen