Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter verbiedt BNN-uitzending 'Verlinde-tapes'

Shownieuws

BNN mag de geluidsopnamen van Albert Verlinde die met een afluisterapparaat zijn gemaakt niet uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

BNN mag de geluidsopnamen van Albert Verlinde die stiekem met een afluisterapparaat zijn gemaakt niet uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald in een kort geding, dat Verlinde en zijn man, de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes, hadden aangespannen.

De jongerenomroep wilde de geluidsfragmenten vrijdagavond uitzenden als onderdeel van het BNN-programma VOC, dat staat voor het Verbond van Ongeleide Correspondenten. De inhoud van de 'Verlinde-tapes' is vooralsnog onduidelijk. De rechter bepaalde dat BNN een boete van 25 duizend euro moet betalen als ze het materiaal toch uitzenden, laat een woordvoerder weten.

De RTL Boulevard-presentator en zijn man hadden een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de fragmenten zouden worden uitgezonden. De opnamen zijn gemaakt met een afluisterapparaat in de prijs het 'Gouden oor', die BNN-presentatrice Sophie Hilbrand vorige week vrijdag aan hem overhandigde. "Omdat de kans vrij klein is dat je een journalistieke prijs wint, is deze voor jou", vertelde ze.

Woensdag werd bekend dat Verlinde in de maling was genomen. In de prijs zat een afluisterapparaat, waarmee opnamen zijn gemaakt die BNN wil uitzenden in het programma. BNN zei na Verlinde over de 'prijs' te hebben ingelicht op zoek te zijn naar wat de grenzen zijn van het afluisteren van bekende mensen. Ze verwees onder meer naar het uitzenden door RTL Boulevard van beveiligingsbeelden, waarop Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder zoenend te zien zijn.

Verlinde wilde dat een rechter aan zou geven wat wel en niet mag worden uitgezonden. Verlinde had woensdag, toen hij werd ingelicht over de afluisterapparatuur, Hilbrand nog toestemming voor het uitzenden van de opnamen. "Er staat niets op wat niet mag volgens mij", zei hij.

De presentator zei na de uitspraak tegen het tv-programma Eénvandaag dat het voorlopig niet goed komt tussen hem en BNN, omdat privégesprekken tussen Hoes en hem zouden zijn afgeluisterd. "De publieke omroep BNN heeft meegeluisterd. Dit is geen koekje van eigen deeg", zei hij desgevraagd. "Wij zijn nooit met microfoons in iemands privéomgeving gaan zitten." Hoes en Verlinde deden donderdag aangifte tegen BNN, Hilbrand en nog een presentator, die volgens Verlinde een boete of celstraf kunnen krijgen. "Dat zetten we gewoon door."

BNN voelt zich ook een beetje winnaar. "Het punt dat wij wilden maken is gemaakt. De privacy zegeviert, dat maakt het een mooie dag." De omroep moet de banden teruggeven, maar dat had BNN naar eigen zeggen al gedaan. "Wij gaan nu heel snel de uitzending van VOC van vanavond monteren." Op de rechtszaak die mogelijk volgt na de aangifte wil zij niet inhoudelijk ingaan. "Wij hebben ons punt gemaakt."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen