Kies je favoriete radiostation

Dossiers

BNN zendt toch Verlinde-opnamen uit

Shownieuws

BNN wil de opnamen van Albert Verlinde die gemaakt zijn met een afluisterapparaat uitzenden. Verlinde heeft toestemming gegeven voor het uitzenden ervan.

BNN is van plan de opnamen van Albert Verlinde die gemaakt zijn met een afluisterapparaat gewoon uit te zenden. Verlinde heeft toestemming gegeven voor het uitzenden van de opnamen. Dat heeft een woordvoerder van de jongerenomroep vlak voor aanvang van een kort geding over de opnamen gezegd.

Waarover de zitting vrijdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam dan ook precies gaat, weet de woordvoerder ook niet. "Wij zijn uitgenodigd om te komen." Een woordvoerder van Verlinde vertelt dat er echter nog helemaal geen toestemming is verleend. "Daar draait de hele zaak nu juist om. Wat mag wel en wat mag niet worden uitgezonden?"

Op een filmpje op de website van BNN is echter een gesprek van Verlinde met BNN-presentatrice Sophie Hilbrand te zien, waarop Verlinde klaarblijkelijk wordt geconfronteerd met de opnamen. "Oh, er zat een microfoontje in! Ben ik blij dat ik dat ding op m'n kantoor heb gezet", zegt de presentator in een reactie op de opnamen.

Op de vraag van Hilbrand of ze de opnamen mogen uitzenden, zegt de presentator: "Ja, er staat niets op wat niet mag volgens mij." De presentator zegt wel dat het natuurlijk niet netjes is. "Maar ik snap waarom jullie het hebben gedaan. En als je niets te verbergen hebt, maakt het natuurlijk ook niets uit."

Woensdag werd bekend dat in de vrijdag door Hilbrand aan Verlinde uitgereikte prijs het 'Gouden oor' een afluisterapparaat verborgen zat. Hiermee zijn opnamen gemaakt, die BNN wil uitzenden. Een woordvoerder van RTL zegt dat Verlinde uitzending van de opnamen nu wil voorkomen via een kort geding. Het kort geding ving om 16.00 uur aan bij de rechtbank in Amsterdam.

De man van Verlinde en tevens gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Onno Hoes meldde donderdag via Twitter daarnaast dat Verlinde mede namens hem aangifte had gedaan van de afsluiterpraktijken. Hoes stelde het een schande te vinden dat BNN hen had afgeluisterd.

In een brief werd BNN donderdagmiddag daarnaast gesommeerd de afgeluisterde gesprekken niet uit te zenden. In het schrijven staat ook dat de provincie Noord-Brabant de handelwijze van BNN ontoelaatbaar vindt, omdat het publieke belang zou zijn geschaad. De BNN-woordvoerder laat vrijdagmiddag weten dat op de opnamen niets interessants wordt gezegd. Van Hoes zijn er geen opnamen, meldt de zegsvrouw.

BNN zei na Verlinde over de 'prijs' te hebben ingelicht op zoek te zijn naar wat de grenzen zijn van het afluisteren van bekende mensen. Ze verwees onder meer naar de beveiligingsbeelden, waarop Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder zoenend te zien zijn. RTL Boulevard zond die beelden eerder uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen