Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dochter ex-president woest om filmgrap

Shownieuws

De dochter van oud-president van Egypte Sadat heeft rechtszaak aangespannen tegen de makers van 'I love you man'. In de film wordt een grap over hem gemaakt.

(Novum/AP) - De dochter van de voormalige president van Egypte Anwar Sadat heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers van de film 'I love you man'. In de film heeft het karakter van acteur Jason Siegel een hond, genaamd Anwar Sadat. Als wordt gevraagd of de hond zo is genoemd omdat hij een voorstander is van het beleid van de oud-president, zegt het karakter van Segel dat de hond zo heet, omdat hij zo lijkt op Sadat.

Ook in de aftiteling wordt nog een grapje gemaakt en staat er dat Anwar Sadat zichzelf als hond speelt. De film van regisseur John Hamburg kwam afgelopen maand uit in Egypte. De gewraakte scène was er eerder al uit gehaald, maar nadat een Egyptische website erover schreef, werd de grap in het land toch bekend.

Moslims beschouwen honden als onrein. Iemand een hond noemen is een van de ergste beledigingen in het Midden-Oosten. De advocaat van dochterlief Rokaya Sadat zegt de grap een serieuze belediging te vinden. "Dit heeft veel psychologische schade veroorzaakt bij de klager."

President Sadat is volgens de advocaat een prominent figuur in de Arabische geschiedenis in zijn algemeenheid en in de Egyptische historie in het bijzonder. "Iedereen is het erover eens dat hij een unieke leider was met een goed beleid en dat hij hard heeft gewerkt om zijn land te dienen."

Sadat was de derde president van Egypte en regeerde vanaf oktober 1970 tot en met oktober 1981. Toen werd hij vermoord door islamitische militanten die tegen het vredesakkoord waren dat hij twee jaar daarvoor met Israël had gesloten.

Het is nog onduidelijk wat een Egyptische rechter zou kunnen ondernemen tegen een filmmaatschappij uit Hollywood. Een aanklager in Egypte gaat de klacht in ieder geval onderzoeken.

Namens de dochter van de oud-president is tevens een rechtszaak wegens laster aangespannen tegen de minister van informatie van Egypte. De dochter wil dat de minister de film van de markt weert. Dochterlief Rokaya zei eerder deze week tegen de onafhankelijke krant al-Masry al-Youm dat de Egyptische autoriteiten die toezien op censuur verantwoordelijk moeten worden gehouden, omdat zij zouden hebben toegestaan dat 'I love you man' in Egyptische bioscopen wordt gedraaid.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen