Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur 'The breakfast club' overleden

Shownieuws

Filmregisseur en scenarioschrijver John Hughes is overleden. De 59-jarige, vooral bekend van tienerfilms als 'The breakfast club', kreeg een hartaanval.

(Novum/AP) - De Amerikaanse filmregisseur en scenarioschrijver John Hughes is donderdag op 59-jarige leeftijd overleden. Hughes, vooral bekend van de tienerfilms 'The breakfast club' en 'Ferris Bueller's day off', werd toen hij in New York over straat liep getroffen door een hartaanval. Hughes schreef ook de scenario's van de vier 'Home alone'-films.

Hughes begon zijn Hollywood-carrière eind jaren zeventig als scenarioschrijver. Net als veel van zijn collega's kon hij er slecht tegen dat er veranderingen in zijn scripts werden aangebracht. Hij besloot daarom zelf te gaan regisseren en in 1984 debuteerde hij met 'Sixteen candles', met beginnend acteur John Cusack. 'The breakfast club', die een jaar later verscheen, was zijn eerste grote succes. Deze film bezorgde Molly Ringwald, die ook te zien was in 'Sixteen candles', haar doorbraak als actrice.

Ringwald reageert verslagen op het nieuws. "Ik vind het ongelofelijk triest om te horen dat John Hughes is overleden", zegt de actrice tegenover het Amerikaanse tijdschrift People. "Hij speelde een belangrijke rol in mijn leven en zal dat altijd blijven doen."

Niet alleen Ringwald dankt haar carrière aan Hughes. Ook acteur Matthew Broderick, die in 1986 in 'Ferris Bueller's day off' speelde, brak door dankzij de regisseur en schrijver. Broderick zegt dat de dood van zijn 'goede, oude vriend' hem geschokt heeft. "Hij was een geweldige, ongelofelijk getalenteerde kerel."

Bijna alle films die Hughes in de jaren tachtig regisseerde gingen over tieners. Daaraan lag onzekerheid ten grondslag: als beginnend regisseur durfde hij niet met ervaren acteurs te werken. Naarmate Hughes ouder werd nam zijn succes als regisseur af. Hij trok zich steeds meer terug uit het openbare leven. 'Curly Sue' uit 1991 was de laatste film die hij regisseerde. Hij bleef wel scenario's schrijven. Ook de scenario's van de 'National Lampoon'-films zijn van zijn hand.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen