Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lumidee onder indruk van Cuba

Shownieuws

De Amerikaanse zangeres en rapper Lumidee is op Cuba voor de opnamen van een videoclip. Bijzonder, want Amerikaanse artiesten laten zich er niet zo vaak zien.

(Novum/AP) - De Amerikaanse zangeres en rapper Lumidee is op Cuba voor de opnamen van een videoclip. Bijzonder, want Amerikaanse artiesten laten zich niet zo vaak zien op het door communisten geregeerde eiland.

Cuba gaat inmiddels al 47 jaar gebukt onder economische sancties van de Verenigde Staten, waardoor er nauwelijks handel is tussen de twee landen en Amerikanen zich er zelden laten zien. Lumidee zegt dan ook geschrokken te zijn toen ze hoorde dat de opnamen van de clip op Cuba zouden plaatsvinden. "Ik raakte in paniek. Ik wist niet wat ik moest verwachten en was een beetje bang om hier naartoe te komen."

Lumidee rapt mee in een nummer van van de in Iran geboren zanger Arash Labaf. Voor hem is het al de derde videoclip die hij op Cuba opneemt. In de clip speelt Labaf zichzelf en drie suffe typetjes die achter Lumidee aan zitten.

Amerikaanse artiesten komen nog maar mondjesmaat op Cuba. In 2005 was Audioslave de eerste Amerikaanse band in decennia die het eiland bezocht. De band had voor het optreden de goedkeuring van zowel de Amerikaanse als Cubaanse regering gekregen.

Toch is de 24-jarige Lumidee, die eigenlijk Lumiana DeRosa Cedeno heet, niet de enige Amerikaanse artiest die momenteel op Cuba verblijft. Toen de zangeres van 'Never leave you' in haar hotel incheckte, kwam ze de acteurs Bill Murray, James Caan en Robert Duval tegen. Ook de in Puerto Rico geboren acteur Benicio del Toro is op het eiland.

Del Toro kreeg een paar dagen geleden van de Cubaanse regering nog een prijs, onder meer voor zijn vertolking van Ernesto 'Che' Guevara in de gelijknamige biografie van regisseur Steven Soderbergh. Zijn drie collega-acteurs waren ook aanwezig bij de prijsuitreiking.

Nu ze er is, vindt de in de New Yorkse wijk Harlem opgegroeide zangeres van Puertoricaanse afkomst Cuba prachtig. "Het is ouderwetser. In New York doet iedereen zo boos. Hier zijn de mensen heel vriendelijk. Ik vind dat iedereen Cuba zou moeten zien en dat alle Amerikanen het ook verdienen om hier te komen." Toch voelt ze zich op het eiland niet altijd op haar gemak. "De mensen staren me hier wel een beetje aan. Ik denk dat ze niet zo vaak New Yorkers zien."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen