Kies je favoriete radiostation

Dossiers

EO blokkeert 'Loopt een man over het water'

Shownieuws

De EO gaat komt toch niet met 'Loopt een man over het water' op tv. De intentie van het programma en de uitvoering zouden niet meer op elkaar aansluiten.

De Evangelische Omroep heeft zich bedacht en komt toch niet met het nieuwe cabaretprogramma 'Loopt een man over het water' op televisie. Halverwege het proces is volgens de omroep gebleken dat 'de intentie van het programma en de uitvoering ervan niet meer op elkaar aansloten'.

EO-directeur Arjan Lock zegt dat nog eens kritisch naar het format is gekeken nadat afgelopen week veel commotie in de media over het programma was ontstaan. Vervolgens is besloten de productie, die nog in de opstartfase zat, te staken. "De bedoeling met het programma was helder: we willen mensen vertellen over Jezus. Maar we zien in dat we met dit risicovolle format en de ontstane beeldvorming die doelstelling onvoldoende bereiken", licht Lock de beslissing toe.

Dat het programma mogelijk toch een stap te ver is voor de EO, is volgens een woordvoerder niet de reden geweest de stekker eruit te trekken. Ook hij houdt het erop dat door het ontstane verwachtingspatroon de doelstelling niet zou kunnen worden gehaald. Zo ontstond her en der het idee dat er in het programma alleen maar grappen zouden worden gemaakt over God, schetst hij de beeldvorming.

In 'Loopt een man over het water' zouden atheïstische cabaretiers een conference over Jezus maken aan de hand van het Marcus-evangelie. Op basis hiervan moest vervolgens een gesprek worden gevoerd. Het programma zou vanaf 31 augustus te zien zijn.

Arie Boomsma zou het programma presenteren en Guido Weijers zou de eerste cabaretier zijn die zijn opwachting ging maken. Andere cabaretiers, zoals Freek de Jonge en Hans Teeuwen, was Boomsma nog aan het benaderen, vertelde hij een week geleden nog. Weijers is inmiddels op de hoogte gebracht van de afgelasting, aldus de EO-woordvoerder.

Ook Boomsma, die voor de EO eerder onder meer 40 Dagen Zonder Seks presenteerde, is geïnformeerd. Hij is teleurgesteld dat het programma niet doorgaat. "Dit format was een unieke mogelijkheid om vooroordelen weg te nemen en open en eerlijk het gesprek over Jezus aan te gaan. Dat we die kans nu niet krijgen, vind ik heel jammer", laat hij in een reactie weten.

De EO-presentator werd in maart nog geschorst door de omroep. De schorsing van drie maanden volgde op een fotoreportage voor L'Homo, de homo-uitgave van het tijdschrift Linda. Aanvankelijk moest de 35-jarige domineeszoon zijn werkzaamheden drie maanden staken, maar de EO kortte de schorsing met drie weken in.

In een interview zei Boomsma na zijn schorsing dat bij de beslissing om hem te schorsen meespeelde dat het om een homoblad ging. De sanctie was in zijn ogen te wijten aan 'conservatieve krachten in de achterban'. "Mijn zorg was dat de directie in haar koers een bocht maakte richting de rechterflank, die binnen de EO veel invloed heeft", zei hij. "Ik wil niet gekneed worden richting dat deel van de achterban. Ik wil onbevangen programma's kunnen maken waar de grenzen opgezocht worden."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen