Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Niro en McEnroe slachtoffer kunstfraudeur

Shownieuws

Robert De Niro en tenniskampioen John McEnroe zijn het slachtoffer geworden van een kunstfraudeur. De zaak draait om in totaal ruim 90 miljoen dollar.

(Novum/AP) - Robert De Niro en tenniskampioen John McEnroe zijn het slachtoffer geworden van een kunstfraudeur. Een aanklager in de zaak zegt dat kunsthandelaar Lawrence Salander, eigenaar van de in 2007 gesloten Salander-O'Reilly Galleries uit Manhattan, onder meer kunstwerken verkocht van de vader van De Niro, een schilder die in 1993 overleed. Het geld stak de handelaar vervolgens in zijn zak.

De Niro werd door dit grapje ongeveer een miljoen dollar (zo'n 710 duizend euro) door de neus geboord. Salander werd in maart gearresteerd en werd toen onder meer diefstal, vervalsing en fraude ten laste gelegd. Hij zou volgens die aanklacht 26 artiesten, kunsteigenaren en investeerders hebben benadeeld voor een bedrag van 88 miljoen dollar (iets meer dan 62 miljoen euro).

Een van de slachtoffers op deze lijst is Wimbledoncommentator bij de BBC en drievoudig Wimbledonkampioen John McEnroe. Die zou de galerie-eigenaar hebben opgelicht voor een bedrag van twee miljoen dollar (iets meer dan 1,4 miljoen euro). Salander haalde in sommige gevallen kunstinvesteerders over geld te pompen in niet bestaande investeringsmogelijkheden. Op deze wijze heeft hij ook McEnroe opgelicht.

Nadat Salander op borgtocht vrijkwam, werd hij deze week weer opgepakt voor nog meer overtredingen. In deze aanklacht wordt gesproken over een bedrag van vijf miljoen dollar. Onder deze slachtoffers bevindt zich De Niro.

Salander zou het geld onder meer hebben gestolen om zijn uitbundige levensstijl te financieren. Zo zou de kunsthandelaar met een privévliegtuig hebben rondgevlogen en een 26 hectare groot landhuis hebben gekocht. De handelaar zegt onschuldig te zijn. Op 9 september komt de zaak weer voor de rechter. De kunsthandelaar is voorlopig weer op vrije voeten gesteld op basis van de in maart overhandigde borgsom van een miljoen dollar.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen