Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nederlanders blijven Jackson voor in hitlijsten

Shownieuws

Geheel volgens verwachting rukt Michael Jackson op in de hitlijsten. Toch legt de King of Pop het af tegen de Nederlanders. Lisa en Krezip staan nog aan top.

Geheel volgens verwachting rukt Michael Jackson op in de hitlijsten. De vorige week donderdag overleden King of Pop domineert de Single Top 100. Jackson is op 33 van de honderd plaatjes te horen. In de Album Top 100 is de zanger vier keer terug te vinden.

Toch legt de King of Pop het af tegen de Nederlanders. X Factor-winnares Lisa staat met 'Hallelujah' na acht weken nog steeds aan de top van de Single Top 100, de albumlijst wordt nog steeds aangevoerd door het 'Best of'-album van Krezip. De Tilburgse band zwaaide vorig week vrijdag en zaterdag definitief af.

'The collection', de 5-cd box die vorige week verscheen in de aanloop naar Jacksons comebackconcerten, levert de King of Pop de hoogste notering op in de Album Top 100. De plaat staat op nummer twee, gevolgd door 'King of Pop: the Dutch collection'. 'Thriller 25th anniversary edition' staat op zes, en op nummer 55 staat het album 'The Motown years 50', waarop ook liedjes van The Jacksons staan.

Jacksons invloed op de Single Top 100 is vele malen groter. Hij neemt een derde van de hitlijst in beslag. Hoogst genoteerde plaat is 'Billie Jean', op drie. De King of Pop staat ook met 'Ben', 'Thriller' en 'Don't stop till you get enough' in de top tien. Het overlijden van Jackson levert ook The Jacksons hitnoteringen op, de zingende broers staan vijf keer in de hitlijst.

Niet alleen de Single en Album Top 100 worden gedomineerd door Jackson, ook in andere hitlijsten rukt hij op. Radio 538 laat weten dat 'Billie Jean' ook in de Top 40 de hoogst genoteerde plaat is. Daar komt het nummer binnen op 21. 3FM geeft niets weg over de Mega Top 50, maar zegt wel dat er tussen de tien en twintig platen van de King of Pop in de lijst staan. De hoogste komt binnen in de top tien, de hele lijst wordt zaterdagmiddag uitgezonden.

In zijn geboorteland de Verenigde Staten prijkt Jackson wel boven aan de hitlijsten. De top drie wordt aan de andere kant van de oceaan bezet door 'Number ones', 'Essential Michael Jackson' en 'Thriller'. Sinds zijn dood is de King of Pop alleen in Amerika al 2,3 miljoen keer gedownload.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen