Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ledenaantal Tros streeft EO en KRO voorbij

Shownieuws

De Tros mag zich vanaf vrijdag met recht de grootste familie van Nederland noemen. De omroep heeft de afgelopen jaren de meeste leden aan zich weten te binden.

Tros mag zich vanaf vrijdag met recht de grootste familie van Nederland noemen. De omroep heeft de afgelopen jaren de meeste leden aan zich weten te binden. De Tros heeft 465.455 leden, blijkt uit de ledentelling van het Commissariaat voor de Media, dat vrijdag de volledige lijst bekend heeft gemaakt.

Binnen de top drie wisselen Tros, EO en KRO stuivertje. In april 2004, bij de laatste ledentelling van het Commissariaat voor de Media, voerde de KRO de lijst aan, gevolgd door de EO en Tros. De religieuze omroepen verloren leden, terwijl de grootste familie van Nederland die familie alleen maar zag groeien. Tros wist in de afgelopen vijf jaar bijna 35 duizend extra leden aan zich te binden.

Ook onder in de top tien van grootste omroepen is weinig verandering, BNN, Max en Llink blijven de nummers acht, negen en tien. De drie omroepen zagen hun ledenaantallen wel fors toenemen. Ouderenomroep Max slaagde erin van alle omroepen de meeste nieuwe leden te werven. Max heeft nu bijna 240 duizend leden, in 2004 waren dat er nog maar iets meer dan 65 duizend. Grote verliezer is de Vara: bijna zestigduizend leden haakten af.

De kleinste omroepvereniging van Nederland is PowNed, dat door weblog GeenStijl in het leven is geroepen. Na een uitgebreide wervingsactie wist PowNed 52.249 leden aan zich te binden, ruim zevenduizend minder dan Wakker Nederland, dat opgericht werd door De Telegraaf. PowNed en Wakker Nederland zijn de enige twee nieuwkomers die boven de minimumeis van vijftigduizend leden wisten te komen.

Het totaal aantal leden van de omroepen groeide met ruim vierhonderdduizend. Ruim 3,6 miljoen Nederlanders zijn lid van een omroep, wat neerkomt op 51 procent van de huishoudens. Vijf jaar geleden was ruim 46 procent van de huishoudens lid van een omroep.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen