Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Warmbloedige soul tijdens RAW Rhythm Festival

Shownieuws

Op het Amsterdamse Westergasterrein vond de eerste editie plaats van het RAW Rhythm Festival. De passe-partouts voor vrijdag en zaterdag waren uitverkocht.

Op het Amsterdamse Westergasterrein vond vrijdag de eerste editie plaats van het RAW Rhythm Festival. In vijf zalen van het monumentale complex kregen bezoekers een mix van hiphop, soul en house voorgeschoteld. Het affiche van artiesten dat was samengesteld bleek aan te spreken: de passe-partouts voor vrijdag en zaterdag waren uitverkocht.

In 2002 ging het Drum Rhythm Festival ter ziele nadat de hoofdsponsor er, vanwege het verbod op tabaksreclame, noodgedwongen mee ophield. Zeven jaar later besloot de organisatie de draad weer op te pakken. En hoewel de naam en de locatie veranderde, bleef het uitgangspunt hetzelfde: een festival waarin 'zwarte muziek' centraal staat.

De Engelse rapper Dizzee Rascal was een van de publiekstrekkers van de eerste dag. Zijn energieke mix van grime en hiphop deed de fundamenten van de Gashouder trillen, terwijl de warmbloedige soul van Alice Russell de temperatuur in de naastgelegen Westerunie tot tropische waarden deed oplopen.

Voor hiphop van eigen bodem was ook ruim plaats. Zwart Licht was chaotisch en onverstaanbaar maar tegelijkertijd spatte het jeugdige enthousiasme van het podium af. Fakkelbrigade, de nieuwe formatie van Opgezwolle-rappers Rico en Sticks, speelde routineus de zaal plat. De afstelling van het geluid zorgde er echter voor dat de spitsvondige teksten geen moment overkwamen.

Aangezien de aanvangstijden van de optredens nauwelijks houvast boden (optredens begonnen soms een uur later dan in het programmaboekje stond aangegeven en sommige acts kwamen helemaal niet opdagen), kozen de meeste bezoekers ervoor om te blijven staan waar het goed toeven was. En naarmate de avond vorderde, bleek dat de zaal te zijn waar Antal en dj Spinna hun funk- en discoplaatjes draaiden. En, hoe kon het ook anders, ook hier was Michael Jackson nooit ver weg. "Don't stop till you get enough", werd uit volle borst meegezongen.

Voor hen die er geen genoeg van kunnen krijgen: zaterdagavond is de tweede dag van het RAW Rhythm Festival, dan staan onder meer Chuckie en Lil Jon en de Jeugd van Tegenwoordig op het programma.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen