Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Koninklijke onderscheiding voor Josine van Dalsum

Shownieuws

Actrice Josine van Dalsum mag zich sinds dinsdagmiddag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In haar galerie in Amsterdam ontving ze de versierselen.

Josine van Dalsum mag zich sinds dinsdagmiddag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Uit handen van de Amsterdamse wethouder Marijke Vos ontving de actrice de bijbehorende versierselen. Volgens haar man was Van Dalsum 'totaal verrast'.

De actrice, die dinsdag haar 61e verjaardag viert, is onderscheiden vanwege de wijze waarop ze kanker en afasie via het theater en de media besproken heeft. "Ze krijgt hem niet als actrice, hoewel ze altijd in maatschappelijk betrokken stukken gespeeld heeft", licht Van Dalsums man regisseur John van de Rest toe. "Josine is benoemd tot Ridder omdat ze taboes rondom kanker en afasie doorbroken heeft."

Van Dalsum kreeg de versierselen opgespeld in haar galerie in Amsterdam. "Ze wist van niets", zegt Van de Rest. "Ik had haar verteld dat ik toch een klein verjaardagsfeestje gepland had. Ze wist niets van de onderscheiding en had ook geen idee dat ik haar hele familie uitgenodigd had. Sommige familieleden had ze al jaren niet meer gezien." Van de Rest zegt dat zijn vrouw vol trots in haar rolstoel zit, met de grote versierselen op haar jasje.

De 61-jarige actrice is aan haar rolstoel gebonden vanwege medicijnen die ze moet slikken in verband met tumoren in haar hersenen. "Die halen niet alleen het vocht uit de tumoren, maar ook uit haar spieren, waardoor ze niet meer kan lopen." Van Dalsum lijdt sinds 2003 aan kanker. "Het gaat heel slecht met haar. Voor sommige familieleden zal het de laatste keer zijn dat ze haar zien."

Ondanks het mogelijk definitieve afscheid is het volgens Van de Rest toch feest. "Het ziet hier nog steeds zwart van de mensen, iedereen is heel trots op Josine en vindt de onderscheiding zó terecht." Het idee om Van Dalsum te laten ridderen komt van drie initiatiefnemers, onder wie KWF Kankerbestrijding en de Afasie Vereniging Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen