Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Michael Jackson opgedoken in archieven Stasi

Shownieuws

De Stasi hield Michael Jackson nauwlettend in de gaten. Aanleiding was een concert dat Jackson in 1988 aan de andere kant van de Berlijnse muur gaf.

(Novum/AP) - De geheime politie van Oost-Duitsland hield Michael Jackson nauwlettend in de gaten. Aanleiding was een concert dat Jackson in 1988 aan de andere kant van de Berlijnse muur gaf.

In een rapport van de Stasi van 4 mei 1988 staat omschreven dat de jeugd 'een confrontatie met de politie zal aangaan' tijdens het concert van Jackson. De Stasi wilde voorkomen dat mensen naar de verboden zone aan de Brandenburger Tor gingen om te luisteren naar het concert, zo blijkt uit archieven die Bild heeft ingekeken.

De geheime politie van de DDR was van plan om een reuzenscherm te plaatsen waarop de jongeren het concert aan de andere kant van de muur zouden kunnen volgen. Het concert zou met een vertraging van twee minuten uitgezonden worden om te kunnen ingrijpen als er 'politieke provocaties' uit het westen zouden komen.

Als de uitzending zou worden afgebroken, zou een cassette met een ander concert van Michael Jackson worden afgespeeld. Uiteindelijk liet de Stasi het plan met het scherm varen. De jongeren die bij de muur bijeen waren gekomen werden naar verluidt hardhandig uiteengedreven.

In een ander document dat AP Television News bemachtigd heeft, staat beschreven hoe Jackson in de gaten werd gehouden op 18 juni 1988, de dag voor het concert. De ster kwam aan bij Checkpoint Charlie, de bekendste controlepost van de Berlijnse Muur.

De agenten noteerden dat de ster samen met drie andere auto's arriveerde. "De ster werd vergezeld door een onbekende vrouw, ongeveer 25 jaar, dun gebouwd en circa 165 centimeter lang", tekenden de agenten op. De geheime politie beschreven ook dat Jackson de hele dag gevolgd werd door twee filmploegen.

Veel van de documenten zijn vernietigd tijden de val van de muur. De rapporten die de val overleefd hadden, zijn nu opgeslagen in een archief in Berlijn. Een historicus die in het archief werkt, vertelde dat de Stasi niet een officieel dossier bijhield over de King of Pop. De documenten waarin de geheime politie het concert van Jackson had beschreven, werden bewaard tussen andere algemene documenten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen