Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Men At Work aangeklaagd vanwege plagiaat

Shownieuws

De band zou 'Down Under' van girlscouts afgekeken hebben. Dat beweert de muziekproducent Larrikin. Larrikin heeft de eerste slag in de rechtszaak gewonnen.

Men At Work wordt aangeklaagd wegens plagiaat. De Australische band zou 'A land down under' van girlscouts hebben afgekeken, zo beweert de muziekproducent Larrikin. De BBC maakte donderdag bekend dat de muziekproducent de eerste slag in de rechtszaak heeft gewonnen.

Larrikin stelt dat het vrolijke fluitriedeltje van de jarentachtighit 'A land down under' gestolen is van het scoutingliedje 'Kookaburra sits in the old gum tree.' De muziekproducent beweert in bezit te zijn van de rechten van het kinderliedje, dat is geschreven door Marion Sinclair.

Een rechtbank in Sydney heeft vastgesteld dat het bedrijf de rechten heeft verkregen, wat Men At Work ontkende. Daarmee is de weg vrij de plagiaatzaak te beginnen. De muziekproducent gaat Sony BMG en EMI aanklagen voor schending van het auteursrecht en wil de royalty's van de hit van de Australische band. Volgens advocaten van de band zijn de auteursrechten nooit officieel overgedragen aan Larrikin. De schrijfster is in 1988 overleden en volgens hen heeft de scoutinggroep de rechten gehouden.

De muziekproducent heeft actie ondernomen toen een Australische muziekquiz in 2007 de overeenkomsten van de twee nummers liet zien. Het nummer 'Down Under' gaat over een Australische backpacker die over de wereld reist. Dit nummer is de grootste hit van de band. Het lied prijkte in Australië, Engeland en in Amerika bovenaan de hitlijsten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen