Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Problemen rond Michael Jackson-resolutie

Shownieuws

De resolutie waarin Michael Jackson moet worden geëerd, komt mogelijk niet door het Huis van Afgevaardigden. Er is vooralsnog maar één andere voorstander.

(Novum/AP) - De resolutie waarin Michael Jackson voor eeuwig zou moeten worden geëerd, komt mogelijk helemaal niet door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het Texaanse democratische congreslid Sheila Jackson Lee liet dinsdag bij de publieke herdenkingsceremonie van de overleden popster een kopie van de resolutie zien. Ze vertelde dat over de beslissing zou worden gedebatteerd.

De resolutie zal voordat die volledig legitiem wordt eerst langs een aantal tegenstanders moeten. Het New Yorkse Republikeinse congreslid Peter King, die Jackson in een video op YouTube deze week een 'perverseling, kindermisbruiker en pedofiel' noemde, zwoer dinsdag dat hij alles uit de kast zal halen om het eren van Jackson tegen te gaan.

Jackson Lee zei tijdens de herdenking zonder de naam van King te noemen dat de wereldster was vrijgesproken van kindermisbruik. Critici 'die het hart van entertainers niet begrijpen' en 'niet weten hoe zij de wereld namens Amerika genezen' gaf ze een veeg uit de pan. "We snappen de grondwet. We snappen wetten en we weten dat mensen onschuldig zijn totdat het tegendeel is bewezen. Dat is waar de grondwet voor staat."

In de resolutie van het Democratische congreslid worden verschillende zaken genoemd die Jackson voor goede doelen deed gedurende zijn lange carrière. Ook wordt hij erin een Amerikaanse legende, muziekicoon en weldoener voor de hele wereld genoemd.

In het Huis van Afgevaardigden worden niet-controversiële resoluties waarin mensen worden geëerd die zijn gestorven of een noemenswaardige prestatie hebben geleverd vaak snel aangenomen. Vanuit de commissie moet de resolutie op de werkvloer van het Huis van Afgevaardigden terechtkomen, waarna erover wordt gestemd.

De Michael Jackson-resolutie, die een dag na het overlijden van de artiest werd geïntroduceerd, ligt momenteel bij een commissie te wachten totdat actie wordt ondernomen. Een tegenstander kan hierbij vragen om een stemming waarbij wordt vastgelegd wie voor en wie tegen stemt en waarbij een twee derde meerderheid nodig is om de resolutie erdoor te krijgen. Vooralsnog steunt alleen de Californische democraat Diane Watson de resolutie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen