Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lijfarts gaf Michael Jackson verdovend middel

Shownieuws

Michael Jacksons lijfarts Conrad Murray heeft de King of Pop het krachtige medicijn propofol toegediend. Dat heeft Murray zelf toegegeven tegenover de politie.

(Novum/AP) - Lijfarts Conrad Murray heeft Michael Jackson het krachtige medicijn propofol toegediend. Dat heeft de 51-jarige arts zelf tegen de politie gezegd, schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van politiebronnen. Jackson stierf op 25 juni na een hartaanval.

Murray zou tijdens een politieverhoor hebben toegegeven dat hij propofol toediende aan Jackson. Dat verhoor vond twee dagen na het overlijden van de King of Pop plaats. Agenten willen graag nog een keer spreken met de lijfarts, maar Murray weigert mee te werken. De cardioloog is sinds vorige week officieel verdachte en niet langer getuige.

Hoewel de officiële doodsoorzaak nog niet bekend is, gaat de politie ervan uit dat Jackson is overleden als gevolg van een overdosis. De lijkschouwer, die de doodsoorzaak bekend moet maken, wacht op de uitslag van een toxicologisch onderzoek. Dat rapport wordt deze week verwacht.

Politiebronnen vertellen TMZ dat ze uitgaan van een overdosis propofol. Murray zou Jackson aan een infuus met het verdovende middel hebben gelegd. De lijfarts hield de zanger niet goed in de gaten, waardoor Jackson een overdosis toegediend kreeg. Mogelijk is Murray in slaap gevallen en stond Jacksons hart al stil toen de arts weer wakker werd.

Propofol is een sterk verdovend middel dat in ziekenhuizen wordt gebruikt om patiënten onder narcose te brengen. De dosering luistert nauw, waardoor een overdosis makkelijk bereikt kan worden. Een overdosis kan onder meer een hartaanval tot gevolg hebben. Een politieagent zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat Jackson het middel gebruikte om in slaap te komen. De zanger zou propofol als wekker hebben gebruikt: als hij wilde slapen, ging Jackson aan een infuus. Wilde hij wakker worden, dan werd de kraan dichtgedraaid.

Omdat propofol makkelijk in een te hoge dosis toegediend kan worden, moet de hartslag van een patiënt via een elektrocardiogram in de gaten gehouden worden. Ook moet de ademhaling gecontroleerd worden. Apparaten waarmee dit gemonitord wordt, werden niet in Jacksons woning aangetroffen. Wel vonden agenten een grote hoeveelheid medicijnen, waaronder propofol. Ook werden meerdere infusen, zuurstofmaskers en -tanken aangetroffen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen