Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Esmée Denters

Shownieuws

Self-made popster en YouTube-icoon Esmée Denters (20) heeft het er maar druk mee. Het verhaal is bekend: na het plaatsen van een aantal video’s op YouTube werd ze ontdekt en nam haar carrière een vogelvlucht. Tijdens de Bol.com Awards op 27 juni in Amsterdam werd ze genomineerd voor beste zangeres. Daarnaast gaf ze ook nog een optreden. Radio.NL stelde haar een aantal vragen over haar drukke leven, YouTube, en wat er nu van haar te verwachten viel.

Je bent twee maanden weggeweest uit Nederland, en dan ben je opeens genomineerd voor een TMF Award, hoe is dat?
“Ik keek altijd naar de TMF Awards, en veel idolen van mij hebben daar opgetreden. Om dan gelijk genomineerd te worden, terwijl mij album net uit, is natuurlijk ongelooflijk.”

Je staat nu behoorlijk ‘in the picture’. Wat was nu hét moment waarvan je dacht: nu gebeurt het?
“Er waren meerdere momenten, maar toen ik Justin Timberlake voor het eerst ontmoette, was dat erg indrukwekkend. Ik ben maar een Nederlands meisje dat een droom heeft om zangeres te worden, dus dat was echt geweldig. Ook toen ik bij Oprah werd uitgenodigd, wist ik dat ik met iets groots bezig was”.

En toch ben je in 2005 niet door de voorrondes van Popstars: The Rivals gekomen. Hoe kwam dat? Was je nog niet rijp genoeg of heeft YouTube dat veranderd?
“Ik was inderdaad nog heel jong, en je krijgt ook niet meteen een stemgeluid. Ik geloof dat het wel in iemand zit, maar dat moet nog tot uiting komen. En bij Popstars: The Rivals gaan vier mensen even vertellen dat ze je niets vinden. Als zij dat zeggen, betekent het nog niet dat anderen dat ook vinden. Eén keer “nee” betekent niet dat je het niet kan. YouTube is daar een goed voorbeeld van, daar vonden miljoenen het wel goed.”

Tijdens het opnemen van je album hebben we een tijdje niet veel van je gehoord, dat is nu zeker wel anders?
“Dat klopt, ik ga bijvoorbeeld nu door Engeland touren met Ne-Yo, maar ook in België en Frankrijk sta ik in het voorprogramma om mijn album te promoten. Daartussen ga ik vooral veel radioshows bezoeken en interviews houden. Daarna komt het album in Amerika uit, waar ik hetzelfde ga doen.”

Word je niet knettergek van alle interviews en promotiewerkzaamheden?
“Het is natuurlijk wel hard werken als je iets wil bereiken. Tot nu toe vind ik het allemaal leuk en houd ik het vol. Ik wil natuurlijk wel dat alles zo succesvol mogelijk verloopt, dus dan moet je alles doen wat er nodig is.”

Dan kwamen de plannen voor een real-life soap wel in de buurt. Waarom is dat geen optie gebleken?
“Ik heb wel veel nationale en internationale aanbiedingen gehad van televisiestations, want dat wilden ze heel graag doen. Maar ik wil het wel in eigen hand houden, zo heb ik dat op YouTube ook gedaan. En niet iedereen hoeft álles van me te weten, je moet dingen ook privé kunnen houden. Via Twitter en YouTube kan ik fans op de hoogte houden wat ik doe, en zo doe ik dat het liefst.”

Ben je een beetje een internetfreak wat betreft nieuwe internetapplicaties?
“Ik vind het leuk om bepaalde nieuwe dingen uit te zoeken, vooral in het begin met YouTube door gewoon wat te proberen. Verder krijg ik wel eens wat aangereikt van mensen die iets leuks hebben gevonden, zoals robo.to,  maar het liefst lees ik veel blogs.”

Je bent ook vaak op Twitter te vinden, hoe helpt dat jou te profileren?
“Twitter vind ik heel leuk omdat je van overal ter wereld kan laten weten wat je doet door tekst en foto’s. Dat vinden de fans namelijk ook leuk om te zien. Op YouTube moet je eerst een video opnemen en het plaatsen, dat neemt veel meer tijd in beslag. Dus het live-karakter vind ik mooi, dat is ook zo bij Kyte, waarmee je live video’s online kan laten zien. Dat is ook gewoon leuk om te doen.”

Is Twitter dan nu belangrijker voor je geworden dan YouTube op dit moment?
“Dat niet, YouTube blijft wel mijn ‘main’ promotie op het internet. Ik film bijvoorbeeld veel dingen die we doen, we zijn van plan echt gecoördineerd afleveringen te maken.”

Was je bewust van de kracht van internet toen je je video’s voor het eerst online zette? Oftewel: streefde je toen al een carrière na?
“Nee, helemaal niet. Toen ik YouTube voor mezelf ontdekte, vond ik dat te gek. Iedereen kon zijn talenten laten zien. Ik had nooit kunnen dromen dat het zo zou lopen. Natuurlijk was het wel een droom om zangeres te worden, maar dat het via YouTube had bereikt, had ik niet kunnen bedenken.”

Is het nu makkelijker voor talenten om door te breken via YouTube of is dat lastiger?
“Ik denk dat het nu moeilijker is, omdat er zoveel mensen zijn die filmpjes maken. Je weet natuurlijk ook nooit wie jouw video’s gaan vinden. Mijn advies zou zijn: probeer ook andere dingen. YouTube was misschien de manier waarop ik het deed, maar misschien is jouw manier wel iets heel anders.”

Kunnen we nog iets in het Nederlands van je verwachten?
“Op het moment niet, misschien in de toekomst, want het is wel mijn eigen taal.”

Tot slot: via je vader ben je vroeg met veel soorten muziek in aanraking gekomen. In hoeverre komt dat allemaal terug in je eerste album?
“Ik heb veel meegekregen van The Beatles, Stevie Wonder, Nirvana, echt van alles. Mijn muziek is echt een mengelmoes – het is rock, het is pop, het is R&B. Dat is het leuke aan het maken van muziek, er zijn geen limieten aan gebonden.”

Interview door: Lorenz van Gool & Roy van Ingen
Foto door: Roy van Ingen

Gerelateerde Artikelen