Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Strijd om voogdij kinderen Michael Jackson op komst

Shownieuws

Het is nog altijd niet bekend wie door Michael Jackson is aangewezen als voogd van zijn kinderen. Het testament is vermoedelijk enkele jaren oud.

(Novum/AP) - Het is nog altijd niet bekend wie door de donderdag overleden Michael Jackson is aangewezen als voogd van zijn drie kinderen. Het testament van Jackson is vermoedelijk enkele jaren oud, zegt een persoon die nauwe banden heeft met de familie van Jackson. Adviseurs van de King of Pop zouden dit tegen de familie hebben gezegd.

Jackson omringde zijn kinderen gedurende zijn en hun leven met geheimzinnigheid. Mede daardoor doen momenteel steeds meer vragen de ronde wie voor de kinderen gaat zorgen. De verwachting is dat een heftige strijd gaat losbarsten om de voogdij.

De kinderen van de donderdag overleden King of Pop verblijven momenteel bij de familie van de zanger. Jackson had drie kinderen: de 12-jarige Michael Joseph Jackson Jr., ook wel bekend als Prince Michael, de 11-jarige Paris Katherine Jackson en de 7-jarige Prince Michael II. Deborah Rowe is de moeder van de twee oudsten; de jongste afkomstig is van een draagmoeder.

Wie de moeder van Prince Michael II is, is nooit bekend geworden. Mocht zij nu boven komen drijven, dan is de kans groot dat zij haar rechten heeft afgestaan. De kans is dan ook groter dat de wensen van Jackson over wie de voogdij zou moeten krijgen voor het jongste kind, worden gevolgd.

Rowe heeft volgens twee advocaten uit Los Angeles wettelijk gezien waarschijnlijk de meeste kans om de voogdij te krijgen over de twee oudste kinderen van Michael Jackson. Rowe was een verpleegster bij de dermatoloog van Jackson. Ze trouwde in 1996 met de zanger. In 1999 vroeg ze een scheiding aan.

Later gaf ze haar rechten op de voogdij van de kinderen op, maar in 2003 diende ze een verzoek in om die rechten weer terug te krijgen nadat de artiest was gearresteerd op verdenking van kindermisbruik. Een rechter besloot uiteindelijk haar de rechten terug te geven.

In 2006 kwamen Jackson en Rowe een regeling over haar rechten overeen. Wat die overeenkomst inhoudt, is nooit bekendgemaakt. Zijn de rechten op voogdij van Rowe nog steeds intact, dan is zij vermoedelijk de eerste die kans maakt de twee kinderen op te mogen voeden. "Maar dat kan nog steeds worden aangevochten", zegt echtscheidingsadvocaat Stacy Phillips, die meerdere grote namen vertegenwoordigt.

Rowe zou geëvalueerd moeten worden door de rechtbank om te bepalen of zij de beste persoon is om de kinderen onder haar hoede te nemen. "Als hij een voorkeur heeft aangegeven, dan legt dat behoorlijk wat gewicht in de schaal, maar zijn wensen zullen niet allesbepalend zijn", zegt advocaat Gloria Allred uit Los Angeles. "Kinderen zijn geen eigendom. Ze kunnen niet door iemand worden geërfd."

Rechters in Californië nemen echter vaak mee in hun beslissing met wie de kinderen een sterke band hebben, zegt professor in het gezinsrecht van de Loyola Law School in Los Angeles. "Ze proberen de balans te vinden tussen continuïteit en stabiliteit en de biologische relatie." Hoe vaak Rowe haar kinderen de afgelopen jaren heeft gezien, is onduidelijk.

Wie de voogdij over de kinderen krijgt, krijgt niet automatisch ook de zeggenschap over hun erfenis. "In veel gevallen is de persoon die voor de kinderen zorgt niet degene die ook voor hun geld zorgt", zegt Phillips. "Degenen die de voogd van de kinderen wordt, zal waarschijnlijk betalingen ontvangen gebaseerd op de nalatenschap van Jackson."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen