Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Muziekwereld moet verder zonder King of Pop

Shownieuws

De internationale muziekwereld heeft donderdagavond een van zijn grootste iconen verloren. Jackson heeft voorgoed zijn stempel op de muziekwereld gedrukt.

De internationale muziekwereld heeft donderdagavond een van zijn grootste iconen verloren. Michael Jackson overleed op 50-jarige leeftijd in Los Angeles. De King of Pop werd getroffen door een hartstilstand, reanimatie en een haastige rit naar een ziekenhuis mochten niet meer baten.

Begin maart leek het de King of Pop nog voor de wind te gaan. Een stralende Michael Jackson maakte op 5 maart bekend zijn langverwachte comeback te maken. Jackson zou deze zomer beginnen aan een monsterconcertreeks van vijftig shows in de O2 Arena in Londen. De Britse hoofdstad zou tot maart volgend jaar domein van Jackson zijn.

Jackson heeft voorgoed zijn stempel op de muziekwereld gedrukt. Als knulletje van amper acht jaar zette hij zijn eerste stappen op het podium. Samen met broers Marlon, Jackie, Tito en Jermaine vormde Michael The Jackson Five. De jongens scoorden wereldwijd hits met ' I want you back' , 'ABC' en ' Can you feel it'.

Begin jaren zeventig nam Michael als soloartiest het album 'Got to be there' op, maar hij bleef deel uitmaken van The Jackson Five. Pas in 1984 keerde Michael zijn broers de rug toe. In de tussentijd ontwikkelde hij zich met albums als 'Off the wall' en 'Thriller' tot de King of Pop. Niet alleen muzikaal oefende Jackson grote invloed uit op de muziekwereld, ook choreografisch liet hij zijn sporen na. De moonwalk is een van de meest bekende danspasjes ter wereld.

Op 21-jarige leeftijd brak Michael zijn neus tijdens een ingewikkelde dansoefening. Een operatie verliep niet als gepland, waarna vele plastische chirurgie volgde. Midden jaren tachtig bleek dat de King of Pop met een aantal serieuze gezondheidsproblemen kampte. Zo zou hij de huidziekte vitiligo hebben, waardoor zijn huid lichter werd en leed hij aan de auto-immuunziekte Lupus. In mei kwam het verhaal naar buiten dat Jackson huidkanker zou hebben. Of hij daadwerkelijk aan kanker leed, is niet bekend. Ook over zijn neus en zijn huidskleur deden vele geruchten de ronde. Zo zou hij proberen zijn Afro-Amerikaanse afkomst te verbergen.

Jackson haalde niet alleen met zijn muziek en gezondheid de voorpagina's. In de jaren negentig, een rustigere periode in zijn carrière, werd de zanger beschuldigd van seksueel misbruik en pedofilie. De beschuldigen zorgen voor zo veel stress dat de King of Pop verslaafd raakte aan medicijnen en zijn 'Dangerous'-tour moest onderbreken om af te kicken.

De rechtszaken tegen Jackson draaiden nooit uit op een strafoplegging, zo schikte hij in 1994 voor 22 miljoen dollar en werd hij in 2005 vrijgesproken. Onder meer als gevolg van zijn verslaving en de schikkingen werd de zanger in 2006 bijna failliet verklaard. Zijn financiële problemen dwongen de King of Pop ertoe een deel van zijn ranch Neverland te verkopen.

Ondanks de vele tegenslagen was Jackson vastberaden deze zomer weer op het podium te klimmen. Zo ver heeft het niet mogen komen. Op donderdag 25 juni, iets na het middag uur lokale tijd, snelden hulpdiensten naar Jacksons woning in Los Angeles. De King of Pop was ingestort en had een hartaanval gehad. Toen ambulances arriveerden, stond het hart van de popster stil. Artsen slaagden er niet in hem te reanimeren.

Jackson werd overgebracht naar een ziekenhuis in zijn woonplaats, waar zijn familie en vrienden om hem rouwden. Al snel overspoelden duizenden fans de straten rondom het hospitaal. Ook rondom de woning van de overleden King of Pop verzamelden fans zich.

Jackson laat drie kinderen achter: Michael Joseph 'Prince' jr. (12), Paris Michael Katherine (11) en Prince Michael 'Blanket' (7). De eerste twee kinderen kwamen voort uit Jacksons tweede huwelijk, dat met verpleegster Debbie Rowe. Zijn jongste telg werd op de wereld gezet door een onbekende draagmoeder. Uit Michaels eerste huwelijk met Lisa Marie Presley, dochter van Elvis Presley, zijn geen kinderen voortgekomen. Michael Jackson zou op 29 augustus zijn 51e verjaardag gevierd hebben.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen