Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zeldzame postzegel van Audrey Hepburn geveild

Shownieuws

Een zeer zeldzame postzegel met daarop een rokende Audrey Hepburn wordt dinsdag in Berlijn geveild. Het minimumbod is vastgesteld op dertigduizend euro.

(Novum/AP) - Een zeer zeldzame postzegel met daarop een rokende Audrey Hepburn wordt dinsdag in het Kempinski Hotel Bristol in Berlijn geveild. Het minimumbod voor de postzegel is vastgesteld op dertigduizend euro. Van de postzegel bestaan voor zover bekend vijf exemplaren.

De postzegels maakten deel uit van een serie postzegels met daarop filmsterren als Charlie Chaplin, Marilyn Monroe en Greta Garbo. Van die van Hepburn, waarop de actrice staat terwijl ze een sigarettenhouder aan haar lippen heeft hangen, maakte de Duitse regering er veertien miljoen.

Ze werden echter vernietigd nadat zoonlief van de filmster Sean Ferrer weigerde copyright te verstrekken. Hij was het er niet mee eens dat zijn moeder rokend werd afgebeeld. Audrey Hepburn, de dochter van een rijke Engelse bankier en een Nederlandse barones, werd in 1929 in Brussel geboren als Edda van Heemstra-Ruston en overleed op 63-jarige leeftijd aan kanker.

Toen bleek dat er geen copyright zou komen, had het Duitse ministerie van financiën al exemplaren naar de Duitse post gestuurd ter goedkeuring. Dertig hiervan ontkwamen aan vernietiging, doordat een onbekende medewerker ze in zijn zak had gestoken.

De medewerker heeft de postzegels gebruikt om vanuit Berlijn brieven te versturen. "We denken dat wie die postzegels ook meenam, zich niet realiseerde wat ze waard waren. Die zal hebben gedacht dat hij zich 55 cent bespaarde en heeft ze gewoon gebruikt voor normale brieven", zegt een medewerker van de veiling.

De postzegel is de vijfde postzegel die boven water is komen drijven. Een van de andere postzegels met Hepburn erop bracht in Düsseldorf in 2005 53 duizend euro op. Een postzegelverzamelaar bleek de vijfde zegel in zijn bezit te hebben. De veilingmedewerker vermoedt dat de rest vermoedelijk is geëindigd waar de meeste postzegels naartoe gaan: de prullenbak.

Waar de verzamelaar de postzegel vandaan heeft, weet hij niet. De verzamelaar stelt zoveel postzegels als cadeau te hebben ontvangen, dat hij geen idee heeft waar het stukje papier vandaan komt. De verzamelaar wil anoniem blijven. De veilingmedewerker stelt dat de verzamelaar vreest dat vrienden anders naar hem toe zouden komen en zouden zeggen dat hij die postzegel van hen heeft gekregen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen