Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gouden Palm naar Haneke's 'The white ribbon'

Shownieuws

Het drama 'The white ribbon' heeft op het Film Festival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. De regisseur is de Oostenrijker Michael Haneke.

(Novum/AP) - Het sombere drama 'The white ribbon' van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke heeft zondag op het Film Festival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept.

Haneke kreeg de prijs voor zijn schitterende, in zwart-wit verfilmde verhaal, dat thema's onderzoekt zoals gemeenschappelijke schuld, wantrouwen en straf onder de inwoners van een klein Duits stadje dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt getroffen door tal van tragedies en vreemde gebeurtenissen.

De op een na hoogste prijs, de Grote Prijs, ging naar het gevangenisdrama 'A prophet' van de Franse regisseur Jacques Audiard.

De Prijs voor Beste Actrice ging naar Charlotte Gainsbourg in 'Antichrist' van Lars von Trier; die voor Beste Acteur kreeg Christoph Waltz voor zijn rol in 'Inglorious basterds' van Quentin Tarantino.

De Juryprijs was ex aequo voor 'Fish tank' van de Britse Andrea Arnold en 'Thirst' van de Zuid-Koreaan Park Chan-wook. Als co-producent voor 'Fish tank' trad op de Nederlander Kees Kasander.

De Speciale Juryprijs was voor de Fransman Alain Resnais

De prijs voor Beste Regisseur ging naar Brillante Mendoza uit de Filipijnen, voor 'Kinatay'.

De prijs voor het Beste Scenario was voor 'Spring fever' van de Chinees Feng Mei.

De Gouden Camera (regisseursdebuut) was voor 'Samson and Delilah' van Warwick Thornton (Australië).

De prijs voor Beste Korte Film ging naar 'Arena' van Joao Salaviza (Portugal).

De onderscheidingen op het 62ste Film Festival van Cannes werden geselecteerd door een jury onder leiding van de Franse actrice Isabelle Huppert.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen