Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Film journaliste Saberi wint prijs in Cannes

Shownieuws

De film waarvan het script is geschreven door Roxana Saberi is in de prijzen gevallen. Het gaat om 'No one knows about persian cats'.

(Novum/AP) - De film waarvan het script mede is geschreven door de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi is zaterdag op het filmfestival van Cannes in de prijzen gevallen. 'No one knows about persian cats' won een speciale prijs in Un certain regard, een onderdeel van het festival.

De film geeft een levendige kijk in de ondergrondse muziekwereld van Teheran en het risico van censuur en celstraffen dat Iraanse muzikanten lopen. Partner van Saberi Bahman Ghobadi regisseerde de film en schreef ook mee aan het script.

De film 'Dogtooth' van regisseur Yorgos Lanthimos won de hoofdprijs van het programma 'Un certain regard'. Doel van dit programma is talent te erkennen en innovatieve en opmerkelijke speelfilms te stimuleren. De tweede prijs ging naar 'Police, adjective' van de Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu. De Franse Mia Hansen-Love won met 'The father of my children' ook een speciale prijs.

Saberi werd een kleine twee weken geleden vrijgelaten uit een Iraanse gevangenis, nadat ze in januari werd opgepakt en na een kort proces achter gesloten deuren werd veroordeeld wegens spionage. In hoger beroep werd haar straf teruggebracht tot twee jaar voorwaardelijk, waarna ze werd vrijgelaten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen