Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Drieduizend euro voor brieven Marlene Dietrich

Shownieuws

Een collectie brieven van Marlene Dietrich is woensdag voor drieduizend euro verkocht bij een veiling in Berlijn. De verzameling beslaat 130 brieven.

(Novum/AP) - Een collectie van 130 brieven en korte berichten van de Duitse actrice Marlene Dietrich is woensdag voor drieduizend euro verkocht bij een veiling in Berlijn. Dat heeft het veilinghuis J.A. Stargardt bekendgemaakt. De brieven waren gericht aan de Zweedse ontwerper Max Goldstein.

Diettrich tekende de schrijfsels gedurende vier decennia op. Uit de brieven blijkt volgens een woordvoerder van het Berlijnse veilinghuis dat Goldstein en de in 1992 overleden actrice een innige vriendschap hadden. De correspondentie begon met meer zakelijk opgestelde brieven over kleding, maar al snel sloeg de actrice een zachtere toon aan tegen Goldstein, die ze 'Mago' noemde.

Zo adviseerde en troostte ze de ontwerper die een leverinfectie had in een bericht dat ze in oktober 1966 in Parijs schreef. In andere brieven spreekt ze Mago speels aan op zijn klachten dat hij het altijd druk heeft. In een schrijven uit 1969 gaat Dietrich in op haar sterrenstatus. "Of ik nou een wereldster ben of niet, ik voel me onprettig in mijn eigen huid. Spiritueel gezien, natuurlijk."

De collectie werd verkocht aan een telefonische bieder. Waar de koper vandaan komt en wat diens plannen met de brieven zijn, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Marlene Dietrich, die in 1901 in Berlijn werd geboren, trad in de jaren twintig van de vorige eeuw op als cabaretière in Berlijn en speelde in verschillende Duitse films, waaronder 'Tragödie der Liebe' (1923). De actrice viel op bij Amerikaanse filmproducenten en vertrok in 1930 naar Hollywood. In 1937 kreeg ze het Amerikaanse staatsburgerschap.

Dietrich was een van de meest opvallende antinazibannelingen in Hollywood in de jaren dertig en veertig. Toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het front reisde om de Amerikaanse troepen te vermaken werd ze in Duitsland uitgemaakt voor verrader. De naam van Dietrich werd in 1998 in ere hersteld. Dat heeft zij echter nooit meer meegemaakt. In mei 1992 stierf ze in haar woonplaats Parijs op 90-jarige leeftijd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen