Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Beveiliging Buckingham Palace lek

Shownieuws

Twee journalisten van News of the World is het vrijdag gelukt bij de limousines van de Britse koningin Elizabeth te komen. Ze kochten een chauffeur om.

Twee undercoverjournalisten zijn erin geslaagd bij de limousines van de Britse koningin Elizabeth te komen. Ze wisten de chauffeur van de koninklijke familie om te kopen voor iets meer dan 1100 euro, zo bericht tabloid News of the World zondag.

De chauffeur wist niet dat hij te maken had met undercover journalisten en zorgde ervoor dat de twee langs de beveiliging kwamen. Bij de garage van de Britse koninklijke familie in Londen moedigde hij ze aan rond te kijken en liet ze zelfs in auto's zitten. De chauffeur schepte tegenover een van de twee journalisten op over een Bentley die de koningin vaak gebruikt ("Dat is waar de koningin zit"), om hem vervolgens in de auto te helpen.

Bij afwezigheid van de 'toezichthouder' hadden de journalisten alle tijd om bijvoorbeeld een kleine bom of volgapparatuur in de auto te plaatsen. Ook mochten ze foto's nemen van nummerplaten en onthulde de chauffeur geheime codenamen van twee van de auto's die de Britse koningin vaak gebruikt. Verder vertelde hij over veiligheidsproblemen in de auto's en over de privé-reisplannen van de Britse koningin dit weekeinde.

De journalisten, beiden van Aziatische komaf en met valse identiteitsbewijzen op zak, deden zich voor als zakenmannen uit het Midden-Oosten. Ze kwamen in contact met de chauffeur via zijn vriendin, een prostituee. Buckingham Palace onderzoekt de zaak volgens de BBC.

Het is overigens niet voor het eerst dat de beveiliging rondom de Britse koningin lek blijkt te zijn. Zo wist een campagnevoerder van de groep Fathers 4 Justice gekleed als Batman in 2004 een balkon van Buckingham Palace te bereiken. In 1982 lukte het insluiper Michael Fagan in de slaapkamer van de koningin te komen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen