Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Daryl Hannah gearresteerd bij betoging

Shownieuws

Actrice Daryl Hannah is dinsdag gearresteerd bij een protestactie in het zuiden van de Amerikaanse staat West Virginia. In totaal werden 31 mensen opgepakt.

(Novum/AP) - Actrice Daryl Hannah is dinsdag gearresteerd in het zuiden van de Amerikaanse staat West Virginia. In totaal werden 31 mensen opgepakt tijdens een protestactie tegen open steenkoolmijnen. De arrestanten worden ervan verdacht een weg te hebben geblokkeerd nabij een kolenfabriek en een agent te hebben tegengewerkt.

De arrestanten, onder wie ook een wetenschapper die werkt bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, zijn met een dagvaarding op zak inmiddels vrijgelaten. Een andere vrouw, die deel uitmaakte van een groep voorstanders van mijnbouw, wordt ervan verdacht mensen te hebben geslagen.

De arrestaties volgden op een betoging op ongeveer negentig meter afstand van de fabriek, waar honderden mensen aan deelnamen. Na de betoging marcheerden actievoerders stilletjes richting de fabriek, waarbij ze probeerden op het terrein van het bedrijf te komen. Ze werden echter tegengehouden door enkele honderden mijnwerkers, die de actievoerders toeschreeuwden dat ze naar huis moesten gaan.

De actievoerders besloten vervolgens op de weg te gaan zitten, waarna ze werden opgepakt. Bij de vorm van mijnbouw waartegen Hannah en de andere betogers actie voerden, wordt de bovenkant van bergen op- en weggeblazen met explosieven om kolenlagen bloot te leggen.

Hoewel de exploitanten van de kolenmijnen verplicht zijn de bergen na gebruik weer terug te brengen in hun oorspronkelijke staat, wordt het overtollige materiaal vaak gebruikt om een dal op te vullen, waardoor rivieren en beekjes worden bedolven. Hannah en haar medebetogers zijn hier tegen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen