Kies je favoriete radiostation

Dossiers

WNF veroordeelt kookprogramma Den Blijker

Shownieuws

Een uitzending van het programma van Herman den Blijker is verkeerd gevallen bij het WNF. De kandidaten maakten groene zeeschildpad, een bedreigde diersoort.

Een uitzending van het programma van tv-kok Herman den Blijker is verkeerd gevallen bij het Wereld Natuur Fonds (WNF). In de uitzending van dinsdagavond moesten kandidaten een recept maken met zeeschildpad. Het WNF vindt dat van het eten van deze bedreigde diersoort 'een verkeerd signaal' uitgaat, ook al ging het om een gekweekte schildpad.

De deelnemers aan het programma, die een cruise maken langs Caribische eilanden, kookten volgens het WNF met een schildpad die was gekweekt op een zeeschildpaddenboerderij op de Kaaimaneilanden. De gebruikte soort is een groene zeeschildpad, die in het wild de status 'bedreigd' heeft en regionaal rond de Kaaimaneilanden zelfs is uitgestorven, aldus het WNF.

De dierenorganisatie wijst erop dat het eten van de schildpad op de eilandengroep mag zijn toegestaan, maar benadrukt dat de uitvoer naar en het commercieel gebruik van de soort in Nederland en de rest van de Europese Unie is verboden. "Promotie van het eten van zeeschildpadden op de Nederlandse televisie geeft dus een totaal verkeerd signaal. Het zet de kijker op het verkeerde been, terwijl natuurbeschermers met steun van hun achterban zich al jaren inzetten voor het behoud van deze diersoort."

Het WNF zegt dinsdag naar aanleiding van korte reclamefilmpjes voor de uitzending diverse vragen te hebben gekregen van donateurs en vrijwilligers van de organisatie. De dierenorganisatie laat weten in het algemeen geen voorstander te zijn van het kweken van zeeschildpadden, omdat dit de vraag naar het eten van deze dieren aanwakkert, evenals de discussie over het toestaan van de commerciële handel in de dieren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen