Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Artiesten in actie voor thuiskopieheffing

Shownieuws

John Leerdam heeft dinsdag de petitie 'Invoering thuiskopieheffing mp3-spelers en dvd-recorders' in ontvangst genomen. Frederik de Groot had die aangeboden.

Acteur Frederik de Groot heeft dinsdag in Den Haag aan Tweede Kamerlid John Leerdam (PvdA) de petitie 'Invoering thuiskopieheffing mp3-spelers en dvd-recorders' aangeboden. Bij de overhandiging waren onder anderen actrice en model Anna Drijver, actrice Maja van den Broecke, Goede Tijden Slechte Tijden-acteur Bartho Braat en acteur Hugo Haenen aanwezig.

De Groot is voorzitter van de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma), die de petitie opzette. Het door de woordvoerder van kunst en cultuur van zijn fractie in ontvangst genomen verzoekschrift is door 3500 Nederlandse musici, acteurs, muziekauteurs, scenarioschrijvers, regisseurs en andere rechthebbenden ondertekend.

In de petitie zeggen zij niet blij te zijn dat het thuiskopiestelsel is bevroren. Het stelsel houdt in dat consumenten een toeslag betalen op blanco cd's en dvd's, waarmee de entertainmentbranche wordt gecompenseerd voor het maken van kopieën. Het gratis downloaden van films, muziek en software moet volgens de werkgroep daarbij strafbaar worden gemaakt.

Door besluiten van de minister van Justitie is het stelsel 'nog steeds bevroren', waardoor de verschillende artiesten onredelijk worden geschaad, stelt Norma. De acteurs, musici en andere belanghebbenden hebben door het ontbreken van de heffing in 2008 volgens Norma 25 miljoen euro aan inkomsten misgelopen.

Een werkgroep van de Tweede Kamer stelde vorige week nog dat de thuiskopieheffing moet verdwijnen. Om het verbod op downloaden te handhaven, moeten alle internetproviders hun internetverkeer gaan monitoren. Mensen die na het verbod blijven downloaden, krijgen eerst een waarschuwing, maar worden daarna vervolgd. Bij minderjarigen zijn de ouders aansprakelijk.

Norma en de vakbonden FNV Kiem en Ntb gaven vorige week al aan het afschaffen van de thuiskopieregeling onaanvaardbaar te vinden. "Musici, acteurs en andere rechthebbenden zullen met lege handen achterblijven", stelden ze.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen