Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Angelina Jolie bij zaak Internationaal Strafhof

Shownieuws

Angelina Jolie is in Nederland. De actrice heeft een zaak van het Internationaal Strafhof bijgewoond. Daar is een proces over het ronselen van kindsoldaten.

Angelina Jolie is in Nederland. De actrice heeft dinsdag een rechtszaak van het Internationaal Strafhof bijgewoond. Daar is momenteel het proces gaande tegen Thomas Lubanga, die terechtstaat op beschuldiging van het ronselen van kindsoldaten in Congo.

Jolie, die zelf zes kinderen heeft, zei dat de zaak een mijlpaal voor kinderrechten is. De 33-jarige actrice stak de aanwezige ex-kindsoldaten een hart onder de riem. "Na afloop stond ik op en keek Thomas Lubanga me aan. Dat deed me denken aan hoe moeilijk het voor de dappere, jonge kinderen moet zijn om tegen hem te getuigen."

Het was dinsdag de tweede keer dat Jolie een zitting van het Strafhof bijwoonde. De actrice, sinds 2001 ambassadeur van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, zei dat kinderen tijdens oorlogen bescherming verdienen. "Kinderen gebruiken tijdens een oorlog is gruwelijk en verwoest de structuur van de samenleving."

Lubanga wordt ervan verdacht in 2002 en 2003 kinderen geronseld te hebben in Congo. Het proces, dat in januari van start ging, is het eerste voor het Internationaal Strafhof. Het is bovendien de eerste internationale zaak die zich concentreert op kindsoldaten. Het proces gaat waarschijnlijk nog het hele jaar duren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen