Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Madonna mag 'Mercy' uit Malawi adopteren

Shownieuws

Madonna mag de 3-jarige Chifundo 'Mercy' James uit Malawi adopteren. Dat oordeelde het hoogste gerechtshof van het Afrikaanse land vrijdag.

Madonna mag de 3-jarige Chifundo 'Mercy' James uit Malawi adopteren. De zangeres krijgt toestemming het meisje mee te nemen naar Amerika. Dat oordeelde het hoogste gerechtshof van het Afrikaanse land vrijdag, nadat de zangeres in hoger beroep was gegaan tegen een uitspraak van een andere rechter.

Het adoptieverzoek werd twee maanden geleden afgewezen. De Queen of Pop voldeed namelijk niet aan de eis dat adoptieouders minstens anderhalf jaar in Malawi moeten wonen voordat een adoptie aan de orde kan zijn.

Volgens het hooggerechtshof is dat tegenwoordig echter niet meer realistisch. In de huidige gemondialiseerde wereld zou het mogelijk zijn op verschillende plekken te wonen. Ook is toen niet in ogenschouw genomen dat de 50-jarige zangeres erg begaan is met het lot van kansarme kinderen, legde rechter Lovemore Munlo uit.

Kinderrechtenorganisaties hebben hun zorg uitgesproken over het feit dat van kinderbeschermingsregels wordt afgeweken wegens Madonna's beroemdheid en misschien uit dankbaarheid voor haar inspanningen voor Malawi, dat een van de armste landen van de wereld is, en zwaar door aids getroffen. De 50-jarige zangeres heeft 'Raising Malawi' opgericht, dat hulp biedt aan wezen. Meer dan een miljoen kinderen in Malawi hebben hun ouders verloren, van wie de helft door aids.

De zangeres kwam Mercy in 2006 tegen in een weeshuis in Bvumbwe, net ten zuiden van Blantyre, de financiële hoofdstad van Malawi. In datzelfde jaar begon Madonna het adoptieproces van David, die ze in een ander weeshuis, in Mchinji, tegen het lijf was gelopen.

Madonna heeft al een 12-jarige dochter, Lourdes, en twee zoons, de 8-jarige Rocco en kleuter David. Een rechter stond haar vorig jaar toe de laatste mee te nemen naar de VS.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen