Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Carrière Van Morrison bijna in de knop gebroken

Shownieuws

De carrière van Van Morrison was bijna geëindigd voordat die goed en wel was begonnen. Hij heeft een ontzettend grote hekel aan roem.

De carrière van Van Morrison was bijna geëindigd voordat die goed en wel was begonnen. De 63-jarige Noord-Ierse zanger heeft in een interview met persbureau Reuters gezegd dat hij zo'n hekel aan roem had dat hij veertig jaar geleden zou zijn gestopt wanneer zijn eerste albums van hem een superster zouden hebben gemaakt.

Het gaat hierbij om het album 'Astral weeks' uit 1968, de tweede plaat die hij als soloartiest uitbracht. Zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië kwam de plaat niet ver op de hitlijsten. Inmiddels wordt het album gezien als een van de beste muzikale werken uit het rocktijdperk.

Dat zijn album zo weinig commercieel succes had, deed Van Morrison weinig. Hij ging gewoon door met zijn volgende project, het album 'Monndance' uit 1970. Het titelnummer van deze plaat is een van zijn bekendste nummers. De zanger begon in 1967 aan een solocarrière en was succesvol met onder meer 'Bright side of the road' en 'Brown-eyed girl'.

Zijn hele carrière heeft Morrison geprobeerd uit de schijnwerpers te blijven. Hij staat inmiddels bekend als een chagrijnige oude man met geen enkele tolerantie op het gebied van de showbusiness.

Was 'Astral weeks' een groot succes geweest en zou het album flink vaak over de toonbank zijn gegaan, dan weet Morrison zeker wat zijn reactie zou zijn geweest. "Ik was ermee gestopt als dat was gebeurd. Ik ben nooit iemand geweest die beroemd zijn en alles wat erbij komt kijken leuk vindt. Het is verschrikkelijk. Ik wil gewoon nummers schrijven en zingen. Wat er voor de rest bij komt kijken, heb ik nooit gewild", meldt hij in het interview per e-mail.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen