Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe cao voor Hollywoord-acteurs

Shownieuws

Hollywood-acteurs en producenten hebben dinsdag eindelijk een akkoord bereikt over de acteurscontracten. Het minimumsalaris wordt met drie procent verhoogd.

(Novum/AP) - Hollywood-acteurs en producenten hebben dinsdag eindelijk een akkoord bereikt over de acteurscontracten. Na ruim een jaar onderhandelen stemden de leden van het Screen Actors Guild in met een cao-voorstel. Het oude contract verliep eind juni. Al die tijd werkten de leden van de acteursvakbond zonder regeling.

Het minimumsalaris van de acteurs wordt per direct met drie procent verhoogd. Volgend jaar krijgen de film- en televisiespelers er nog eens 3,5 procent bij. Afspraken over vergoedingen voor films die via internet te zien zijn, ontbreken echter in het akkoord. Dat was voor de acteursvakbond juist een van de speerpunten tijdens de onderhandelingen.

Het bereikte akkoord lijkt volgens deskundigen veel op de contracten die andere vakbonden vorig jaar al sloten met de grote studio's. Het Screen Actors Guild (SAG) ging toen niet akkoord met het voorstel, omdat het een lucratievere compensatie voor internetvertoningen wilde bereiken.

Om de eisen kracht bij te zetten, overwoog het SAG een staking. Begin vorig jaar stond Hollywood in het teken van een andere grote staking. Scenarioschrijvers legden het werk neer in hun strijd voor een beter contract. De werkonderbreking legde Hollywood voor bijna honderd dagen lam. Dat arbeidsconflict zorgde ervoor dat veel acteurs niet zaten te wachten op een staking. Het plan van het SAG kon dan ook op weinig steun rekenen, spelers zaten niet te wachten op nog meer tumult en langere werkloosheid.

Het langslepende conflict met de producenten bleef voor de acteursvakbond niet zonder gevolgen. Veel acteurs stapten over naar een andere vakbond, AFTRA, waarna studio's de voorkeur gaven aan leden van die bond. Ook onder acteurs veroorzaakte het arbeidsconflict strijd. Tom Hanks startte een internetpetitie waarin hij zijn collega-leden van AFTRA opriep in te stemmen met het voorstel dat toen op tafel lag. Daarop kreeg hij de SAG-leden Jack Nicholson en Ben Stiller over zich heen, die juist opriepen het voorstel te verwerpen. George Clooney wierp zich op als verzoener en stelde dat de acteurs samen op zouden moeten treden om een akkoord te bereiken waar beide vakbonden zich in kunnen vinden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen