Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zoete soul en jazz op kletsnat IJazz

Shownieuws

De regen kwam met bakken uit de lucht op de laatste dag van IJazz, wat duidelijk zijn weerslag had op het aantal bezoekers. De organisatie kijkt tevreden terug.

Het scheelde weinig of Oleta Adams en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw stonden op de slotdag van het IJazz festival met meer mensen op het podium dan ervoor stonden. De organisatie spreekt desondanks van een zeer geslaagd weekeinde, waarbij zo'n vijftienduizend jazzliefhebbers de weg naar het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord wisten te vinden.

Publiekslieveling Wouter Hamel bewees al vroeg op de dag waar hij zijn populariteit in Nederland aan te danken heeft: liedjes die doen denken aan Burt Bacharach die gemaakt lijken om vrolijk mee te fluiten. Met gemak wond hij de volle tent waarin hij optrad om zijn vinger.

Oudgediende Terry Callier is nooit zo'n wereldster geworden als zijn jeugdvriend Curtis Mayfield. Zondag liet hij nogmaals horen dat dit volstrekt onterecht is. Zijn zoetgevooisde soulstem laat zich met gemak meten met generatiegenoten als Al Green en Otis Redding. Op een dan nog droog buitenpodium bracht hij het publiek in vervoering met oude hits en nieuw werk van zijn meest recent cd 'Hidden conversations'.

Gabriel Rios zorgde twee jaar geleden op Pinkpop voor een magisch moment. Op het moment dat hij zijn grootste hit 'Broad daylight' inzette brak in Landgraaf de zon door, die zich die hele dag achter een dik wolkendek verscholen had gehouden. Zondag gebeurde tijdens zijn optreden op IJazz het omgekeerde. Terwijl de altijd goed geklede zanger uit Puerto Rico zijn breekbare liedjes ten gehore bracht, begon het zachtjes te regenen. Maar al snel sloeg het miezeren om in forse regen, en binnen no-time lag het gezellige festivalterrein vol grote plassen.

Het enorme podium waar Oleta Adams optrad oogde dan ook wat potsierlijk. De festivalgangers die met een paraplu van huis waren vertrokken zagen Adams, een van de hoofdattracties die het festival wist te strikken, een puike show weggeven, maar het terrein voor het podium bood plaats aan minimaal tien keer zoveel bezoekers als er stonden.

De Britse band Polar Bear maakt van de nood een deugd. "Mag het publiek bij ons op het podium komen?", vroeg saxofonist Pete Wareham beleefd aan de beveiliging. En korte tijd later zaten de tientallen doorgewinterde jazzfans die de regen trotseerden, hoog en droog op het podium bij het vijftal. Het bleek in meerdere opzichten een onconventioneel optreden: zelfs het geluid van een leeglopende ballon werd verwerkt in de experimentele post-jazz van Polar Bear.

In de enige overdekte tent is José James dan al aan zijn optreden begonnen. De carrière van de New Yorkse jazzartiest is in een stroomversnelling geraakt sinds BBC-dj Gilles Peterson hem een platencontract aanbood. Zijn debuut-cd 'The dreamer' die vorig jaar uitkwam werd een groot succes en optredens volgden op alle grote jazzfestivals ter wereld. James personifieerde waarom jazz niet langer uitsluitend het domein is van ietwat corpulente mannen van middelbare leeftijd met dikke brilmonturen. Met zijn baggy spijkerbroek, capuchon nonchalant over het hoofd getrokken en handgebaren die je eerder verwacht bij een gangsterrapper dan bij een jazzvocalist, is hij ontegenzeggelijk cool. Maar hier bleef het niet bij, zijn warme stemgeluid, soepele improvisaties en ijzersterke liedjes zorgden ook op IJazz voor een zonnige sfeer op een verder kletsnatte dag.

De meeste mensen waren al afgedropen toen Matt Bianco het festival afsloot. Slechts enkele rijen publiek stonden voor het inmiddels steeds groter lijkende podium waar de Britse band Latijns-Amerikaanse muziek ten gehore brengt.

De organisatie kijkt, ondanks de regen op de afsluitende zondag, 'heel tevreden' terug op de tweede editie van het festival. "Volgend jaar komt er zeker weer een IJazz festival", verzekert een woordvoerder van het festival. Voor een hip-ogend meisje, wier kleding en kapsel doorweekt is, op de pont terug naar Amsterdam Centraal, hoeft het niet meer. "Ik heb genoeg saxofonen gehoord voor de komende tien jaar."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen