Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Aanklager: O.J. Simpson vluchtgevaarlijk

Shownieuws

O.J. Simpson is vluchtgevaarlijk. Hij moet daarom niet worden vrijgelaten uit de gevangenis in afwachting van de beslissing over zijn hoger beroep.

(Novum/AP) - O.J. Simpson is vluchtgevaarlijk en moet daarom niet worden vrijgelaten uit de gevangenis in afwachting van de beslissing over zijn hoger beroep. Dat heeft een aanklager vrijdag gezegd. "Criminelen worden hangende het hoger beroep zelden vrijgelaten uit de gevangenis, als dat al ooit gebeurt", laat de aanklager weten.

De aanklager stelt dat Simpson een veroordeelde crimineel is, die geen voorkeursbehandeling verdient. Ook moet Simpson volgens de aanklager vast blijven zitten, gezien de lange gevangenisstraf waartoe hij is veroordeeld.

Een advocaat van de gevallen Amerikaanse footballspeler en acteur zei vrijdag dat als Simpson op borgtocht wordt vrijgelaten, hij absoluut elke keer in de rechtbank zal verschijnen wanneer dat van hem wordt verwacht. "O.J. heeft zijn paspoort ingeleverd. Hij gaat nergens naartoe."

De 61-jarige Simpson, die eerder al in opspraak kwam vanwege de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend in 1995, werd begin december veroordeeld tot een celstraf van 33 jaar voor ontvoering en beroving onder bedreiging van een vuurwapen, na een mislukte poging sportmemorabilia en persoonlijke voorwerpen terug te krijgen van twee handelaren in een hotel in Las Vegas in 2007. Na negen jaar maakt Simpson kans op voorwaardelijke vrijlating.

Een kleine twee weken geleden tekenden de advocaten van Simpson beroep aan tegen de veroordeling van de acteur. Zij stellen dat sprake is van juridisch wangedrag, onvoldoende bewijs en een gebrek aan verschillende rassen onder de juryleden. Ook zouden er fouten in de uitspraak en in de instructies aan de jury zitten.

Twee dagen na het indienen van het hoger beroep, verzochten de advocaten om de acteur op borgtocht vrij te laten. Voor beide zaken is nog geen behandeldatum vastgesteld.

De acteur zit momenteel vast in een gevangenis in Lovelock, ongeveer 145 kilometer ten noordoosten van de Amerikaanse stad Reno. Medeverdachte van de voormalige Amerikaanse footballster Clarence Stewart werd veroordeeld tot een celstraf van 7,5 tot 27 jaar. Ook Stewart heeft hoger beroep tegen zijn veroordeling ingediend.

Volgens Simpson eiste hij slechts spullen terug die hem toebehoorden. Volgens een van de openbaar aanklagers heeft zowel Simpson als Stewart geweigerd om schuld te bekennen in ruil voor strafvermindering. Simpson blijft bij het verhaal dat hij die spullen terug probeerde te krijgen toen hij samen met vijf andere mannen de twee handelaren opzocht in een hotelkamer.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen