Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sprookje komt uit voor Noorse winnaar

Shownieuws

De Noorse winnaar van het Songfestival bewees zaterdagavond dat hij om kon gaan met de immense druk op zijn schouders. Vooraf was Rybak de torenhoge favoriet.

De Noorse winnaar van het 54e Eurovisie Songfestival bewees zaterdagavond dat hij om kon gaan met de immense druk op zijn schouders. Al ver voor het festival in Moskou begon was Rybak de torenhoge favoriet. Zijn sprookje kwam met het liedje 'Fairytale' daadwerkelijk uit.

Ondanks zijn favorietenrol bleef de 23-jarige Noor zaterdag kalm, ook toen hij gewonnen had. "Het maakte ons niet zoveel uit of we zouden winnen", vertelt de winnaar gelukkig. "We wilden Noorwegen terug op de Eurovisie kaart zetten. En dat is gelukt." Dat is een understatement. Nooit eerder won een land met een liedje zo overtuigend als Noorwegen dit jaar. Maar liefst 387 punten gingen naar het Scandinavische land.

"Als dank is iedereen volgend jaar welkom in Oslo", lacht Rybak, die in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is geboren. Toen hij zich tijdens de puntentelling realiseerde dat hij ging winnen welden de tranen in hem op, maar Alexander hield zich in. "Ik realiseerde me opeens dat ik nog moest zingen. Dan moet je even professioneel zijn en de artiest zijn die Europa heeft gekozen!"

Rybak gaf Svetlana Loboda van de Oekraïne nog een compliment voor haar liedje 'Anti Crisis Girl', dat verrassend laag eindigde op een twaalfde plaats. "Het is het beste liedje, vind ik. En Yohanna de beste zangeres", zei Rybak. De IJslandse moest het met bijna de helft minder punten doen dan de winnaar en eindigde als tweede.

De einduitslag logenstrafte de bewering dat het Eurovisie Songfestival ieder jaar een Oost-Europees feestje is, want Engeland eindigde na Azerbaidjan en Turkije op een vijfde plek. Dat maakt dat van de eerste vijf landen, drie afkomstig zijn uit West-Europa.

Wat de sleutel van het succes was van Noorwegen, kon de winnaar moeilijk benoemen. "Je moet er geen specifieke aspecten uithalen", vindt Alexander. "Het gaat om het totaalplaatje. Maar het gekke is, uiteindelijk ben ik meer een violist dan een zanger."

Sinds Abba en Celine Dion zijn er nauwelijks nog winnaars van het Songfestivals die langer beklijven dan het Songfestival duurt. Ze raken in de vergetelheid. Toch ziet Rybak de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Besef ook dat Abba en Celine Dion pas veel later dan in hun eerste jaar grote artiesten werden." Hij gaat er in ieder geval hard aan werken, vanaf 20 juni komt zijn album 'Fairytales' in twintig Europese landen uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen