Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Undercoverjournalist Stegeman opgepakt in Utrecht

Shownieuws

Undercoverjournalist Alberto Stegeman is woensdag aangehouden. Tijdens een item dat hij draaide in de Domstad ontstond onenigheid. Tegen hem is aangifte gedaan.

Undercoverjournalist Alberto Stegeman is woensdag aangehouden door de Utrechtse politie. Tijdens een item dat de maker van 'Undercover in Nederland' draaide over de Utrechtse huisjesmelker Betty Chang ontstond onenigheid. De vrouw heeft aangifte gedaan tegen Stegeman, meldt de politie. Na vijf uur te hebben vastgezeten werd Stegeman weer op vrije voeten gesteld, laat hij weten.

Betty Chang werd in 2007 uitgeroepen tot 'huisjesmelker van het jaar' door jongerenorganisatie van de SP Rood en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Stegeman had de huisjesmelker op de korrel, maar die weigerde met de journalist te praten.

"Zij wilde een auto in, maar het portier zat op slot", vertelt hij. De vrouw liep uiteindelijk een huis in, waarvan zij een of meer kamers verhuurt. "Op straat kwam ik een man tegen, waarmee ik in gesprek raakte. Tot mijn verbazing stopte opeens een politieauto en moest ik mee naar het politiebureau", aldus Stegeman.

De vrouw zou hebben aangegeven aan de politie dat Stegeman haar had mishandeld, maar volgens de journalist is daar geen sprake van. De journalist vertelt dat hij is vrijgelaten, omdat er geen reden was hem langer vast te houden. Stegeman denkt dat de vrouw de politie vermoedelijk heeft ingeschakeld, omdat zij zich 'wat angstig' voelde.

"Het is wel even raar om daar in de cel te zitten. Ik werd als arrestant behandeld en zat in een arrestantencel. Als ik naar het toilet moest, moest ik daar om vragen", vertelt Stegeman, die zegt het vooral jammer te vinden dat hiermee vijf uur van zijn tijd verloren is gegaan.

Stegeman denkt dat op basis van zijn verhaal en de aangifte van de vrouw geen zaak tegen hem wordt aangespannen. "Ik kan het mij niet voorstellen." De uitzending over de huisjesmelker gaat wel gewoon door, vertelt de journalist. Of aankomende zondag of de zondag daarop komt het op SBS 6, dat 'Undercover in Nederland' uitzendt. "We hebben ook nog andere zaken lopen."

Zijn eigen foto heeft Stegeman overigens niet zien hangen, zegt Stegeman. In twee Utrechtse politiebureaus hingen foto's van hem. "Die waren bedoeld als geheugensteuntje voor de agenten. Zo van, let op als je hem ziet. Stegeman is toch iemand die probeert overheidsgebouwen binnen te dringen", zei een politiewoordvoerder daarover. Stegeman wist eerder de beveiliging bij Schiphol en Defensie te ontwijken. Hij drong binnen op twee legerbases en wist dicht bij het regeringstoestel op Schiphol-Oost te komen.

De journalist meldt echter heel goed te zijn behandeld door de politie. "Ze waren heel netjes."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen