Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Pinkpop blijft komende tien jaar in Landgraaf

Shownieuws

Pinkpop blijft ook de komende tien jaar in Landgraaf. De organisatie van het festival heeft een overeenkomst met de gemeente verlengd tot 2020.

Pinkpop blijft ook de komende tien jaar in Landgraaf. De organisatie van het festival heeft een overeenkomst met de gemeente verlengd tot 2020. Pinkpop, dat dit jaar veertig jaar bestaat, wordt sinds 1988 in de Zuid-Limburgse gemeente gehouden.

De huidige overeenkomst tussen Pinkpop en de gemeente loopt tot volgend jaar. Tijdens het verlengen van de contracten werd Mr. Pinkpop Jan Smeets gehuldigd. Smeets, die het festival al jaren organiseert, kreeg de erepenning van de gemeente. Landgraaf zette de festivalbaas in het zonnetje omdat hij de beste ambassadeur van de Limburgse plaats is.

Smeets laat weten dat hij de eerbetuigingen van de gemeente 'zeer aardig' vindt. "Natuurlijk is het een eer ereburger te zijn. In de geschiedenis van de gemeente Landgraaf ben ik de vierde." Vorige week heeft de gemeenteraad het plein voor het festival omgedoopt tot Pinkpop-plein. "Nu moet ik mijn postpapier weer aanpassen", grapt Mr. Pinkpop.

De organisatie van het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld is ook in onderhandeling met de publieke omroep. Inzet zijn de uitzendrechten voor de komende drie jaar. Volgens Smeets is er nog niet getekend, maar zijn de intenties duidelijk. "De papieren moeten nog gefinetuned worden, zoals we dat in deze business noemen." Duidelijk is wel dat het festival ook de komende drie jaar via radio, televisie en internet van de publieke omroepen te volgen is.

De veertigste editie verloopt volgens de Pinkpop-baas 'wonderbaarlijk'. "Iedereen is zo happy. Ik ben zo blij met alle medewerkers. Ik kan wel als een kapitein heen en weer rennen op dit enorme schip, maar het zijn die mensen die de riemen vast hebben."

Het festival was drie dagen lang zo goed als uitverkocht. "Misschien waren niet alle zondagkaarten weg, maar dat moet blijken uit de laatste telling. Mogelijk zijn er enkele honderden tickets blijven liggen. De zaterdag en maandag zijn wel uitverkocht", zegt een woordvoerder van de organisatie. Zaterdag sloot Bruce Springsteen de eerste festivaldag af. De kaarten voor die dag waren binnen achttien minuten uitverkocht. Donderdag werden extra kaarten voor zaterdag in omloop gebracht, en ook die zijn dus allemaal over de toonbank gegaan.

De zondag stond vooral in het teken van Nederlandse bands. Onder meer Krezip, De Staat en Rowwen Hèze lieten van zich horen. De dag werd afgesloten door Placebo. Maandag is Snow Patrol de laatste act op het hoofdpodium. Andere grote namen zijn Franz Ferdinand en Katy Perry.

Het festival verloopt tot nu toe zonder grote incidenten, zegt de woordvoerder. "Vergeleken met voorgaande jaren hebben we juist minder opstootjes en dergelijke. Ook het aantal diefstallen uit tenten is lager dan voorgaande jaren." De zegsman meldt dat het vooral maandag erg warm is op het terrein. Bezoekers kunnen gratis water krijgen. "Het is heerlijk weer, dat gelukkig niet voor problemen zorgt."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen