Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Anneke Grönloh viert gouden jubileum met Haags gala

Shownieuws

Anneke Grönloh viert zondag haar 50-jarig jubileum in het vak met een gala in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ze gaat ook naar Singapore en Maleisië.

Anneke Grönloh viert zondag haar 50-jarig jubileum in het muziekvak met een gala in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Later dit jaar volgen nog drie gala's in Singapore en Maleisië.

De 66-jarige Grönloh viert haar gouden artiestenjubileum met tal van bevriende collega's als Willeke Alberti, Ria Valk, Sandra Reemer en Ronnie Tober. In een tour de chant neemt de zangeres het publiek mee op reis door haar carrière. Naast de Indische wiegenliedjes komen hits voorbij als 'Brandend zand', 'Soerabaja' en 'Da doe ron ron'.

Anneke Grönloh werd geboren in Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gezin Grönloh naar Nederland, waar het zich in Eindhoven vestigde. Op de middelbare school leerde Anneke Peter Koelewijn kennen, die een klas hoger zat. In 1959 won ze als 17-jarige de talentenjacht 'Cabaret der onbekenden' en kreeg ze een platencontract aangeboden.

In 1960 verscheen Grönloh's debuutsingle, 'Asmara'. Het liedje deed weinig in Nederland, maar haalde in Singapore drie maanden lang de hitlijsten. Met 'Brandend zand', dat in 1962 verscheen, brak Anneke door. Het nummer kwam uit het niets op de eerste plaats van de hitparade. Binnen korte tijd groeide de zangeres uit tot Nederlands eerste tieneridool. Ook in Azië deed Grönloh het goed; in Maleisië wilde het publiek 'Oh Malaysia', de Engelse versie van 'Brandend zand', zelfs uitroepen tot nationaal volkslied.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen