Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Animatiefilm Up opent filmfestival Cannes

Shownieuws

De 62e editie van het filmfestival Cannes opent woensdag met de animatiefilm Up van Pixar Animation. De film wordt vertoond tijdens een galavond.

(Novum/AP) - De 62e editie van het filmfestival Cannes begint woensdag met de animatiefilm Up van Pixar Animation. De film wordt vertoond tijdens een galavond, die de officiële opening van het festival vormt. Onder anderen actrice Isabelle Huppert, die de jury van het festival leidt, is aanwezig.

Up is de eerste animatiefilm die 's werelds meest prestigieuze filmfestival mag aftrappen. De film draait om een weduwnaar met een gebroken hart, die zijn huis op laat stijgen met duizenden met helium gevulde ballonnen richting Zuid-Amerika.

John Lasseter van Pixar vindt het een grote eer dat Up het festival mag openen. "Het is een van de beste dingen die ons is overkomen in onze carrière. Om te zien dat animatie wordt gerespecteerd op 's werelds grootste filmfestival en dat de film het festival mag openen. Je knijpt jezelf gewoon, want je kunt het niet geloven."

President van de animatiestudio's van Pixar en moederbedrijf Disney Ed Catmull denkt dat Cannes animatie door de keuze voor Up als openingsfilm erkent en het niet meer stopt in de categorie kinderfilm. "Animatiefilms zouden kinderfilms zijn. Veel mensen hebben die perceptie. Ik denk dat dat heel jammer is. Animatiefilms worden gemaakt door volwassenen met erg volwassen zorgen."

De komende dagen worden ook films van onder anderen Quentin Tarantino, Lars von Trier, Jane Campion, Pedro Almodovar en Ang Lee vertoond. Volgende week zondag, de laatste dag van Cannes, wordt bekendgemaakt wie de hoofdprijs van het festival, de Palme d'Or, heeft gewonnen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen