Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rugbyheld verliest tv-baan na groepsseksschandaal

Shownieuws

De bekende rugbyer Matthew Johns is woensdag zijn baantjes bij de televisie en als coach kwijtgeraakt. Dat komt door zijn betrokkenheid bij een seksschandaal.

(Novum/AP) - De voormalige Australische rugbyinternational Matthew Johns is woensdag zijn baantjes bij de televisie en als coach kwijtgeraakt vanwege zijn betrokkenheid bij een groepsseksincident met een fan in Nieuw-Zeeland in 2002. Maandag werd een interview met de vrouw die daarbij betrokken was uitgezonden op de Australische televisie.

De groepsseks zou zeven jaar geleden hebben plaatsgevonden in Christchurch tijdens een tour van de club waarbij Johns toen speelde, Cronulla Sharks. Onduidelijk is in hoeverre de vrouw toestemde.

De vrouw vertelde dat Johns en een andere speler uit het team haar meenamen naar hun hotelkamer in Christchurch. De daaropvolgende twee uur zouden twaalf spelers en personeelsleden van de club de kamer zijn binnengekomen. Zes van hen zouden seks met de vrouw hebben gehad.

De vrouw, die 19 jaar oud was toen het gebeurde, meldde zich vijf dagen later bij de lokale politie, die de veertig spelers en personeelsleden van de club ondervroeg. Uiteindelijk is niets met de zaak gedaan. De vrouw zegt nu last te hebben van een posttraumatisch stressyndroom en meldt in de jaren na het incident te hebben geprobeerd zelfmoord te plegen.

Johns was onder meer copresentator van de populaire wekelijkse The Footy Show, dat wordt uitgezonden door Nine Network. Die zender maakte woensdag bekend dat Johns voor onbepaalde tijd is geschorst. Volgens Nine weet Johns beter dan wie dan ook dat zo'n incident hem in een onhoudbare positie plaatst.

De club Melbourne Storm maakte eveneens woensdag bekend dat de 37-jarige oud-rugbyer, die een parttime coachcontract met de club heeft, is geschorst.

Ook de toekomst van Johns als rugbyspeler staat door het schandaal op het spel. De baas van de Australische rugbycompetitie David Gallop zegt dat de toekomst van de speler in de competitie een groot vraagteken is. De competitiebaas wil dat de scholingsregels en richtlijnen voor de spelers strenger worden. Hij waarschuwde dat spelers die zich schuldig maken aan zulk 'walgelijk' gedrag niet worden getolereerd.

Johns liet via een actualiteitenprogramma van de zender weten dat de vrouw zelf wilde deelnemen aan de seks en geen moment onder druk heeft gestaan. Toch bekende hij dat het moreel gezien niet kon wat hij had gedaan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen